Geminin kira sözleşmesi ile temin edilmesi, bugün denizyolu ile taşımacılık sektöründe sıkça başvurulan bir yöntemdir. Çünkü bir gemi sahibi olmak, hem maliyetinin yüksek olması hem de inşa süresinin uzun olması gibi nedenlerle pek de rağbet görmemektedir. Ayrıca gemi sahiplerine düşen bazı mali yükümlülükler ve riskler de buna eklenince genelde geminin kiralanması daha avantajlı bir çözüm olmaktadır.
Gerçi bir önceki Ticaret Kanunu yürürlükteyken bu konuda tek bir madde ile gemi kiralamadan bahsedilmişti, ama kanunda yapılan yeni düzenlemeler sonrasında gemi kira sözleşmeleri artık kanunda daha ayrıntılı bir hal almıştır. Eskiden de gemi kiralama sözleşmeleri yapılıyordu, ancak sicile kayıtlı gemilerin kiralanması durumunda Borçlar Kanununun gayrimenkul kiralarına yönelik hükümleri kıyas yolu ile uygulanıyordu.
Gemi kira sözleşmelerinde önemli olan nokta, kiraya veren, gemi ile birlikte gemi çalışanlarını da gemiyi kiralayan kişi veya kuruluşun emrine vermeyi üstlenebilir. Ayrıca gemiyi kiralayan kişi veya kuruluşlar gemiyi çeşitli risklere karşı sigortalatmak zorundadır.
Uygulamaya bakılacak olursa, gemi kira sözleşmeleri yapılırken bu konuda hazırlanmış tip sözleşmeler esas alınmaktadır. Bunlar arasında en çok kullanılanı Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (BARECON, The Baltic and International Maritime Council) tarafından hazırlanan sözleşmelerdir. Bu sözleşmeler içinde en fazla kullanılanı ise BARECON 2001 tipi sözleşmedir.
Bu konuda gözetim ve survey kurulularını ilgilendiren nokta, kiraya giriş ve çıkış işlemlerinde geminin, temiz, hasarsız ve çalışır durumda kiraya alınması ve aynı koşullarda kiradan çıkmasıdır. Taraflar bu konularda emin olmak amacı ile gözetim kuruluşlarından bu yönde hizmet talep etmektedir. Bunun dışında örneğin geminin kullanacağı yakıt, kiracı tarafından sağlanır. Ancak kiracı sözleşme yapıldığında gemide bulunan yakıtı devralabilir. Gemide ne kadar yakıt bulunduğunun tespiti de gözetim kuruluşlarının yapacağı survey çalışmalaır ile belirlenir. Bunun yanı sıra geminin kiraya giriş ve çıkış kondisyonlarının tespiti açısından da survey hizmeti talep edilebilir.
Tarafsız ve bağımsız bir hizmet veren kuruluşumuz, gemi sörveyi hizmetleri kapsamında, talep eden müşterilerine gemi kira giriş / çıkış durumu gözetimi (on hire / off hire condition survey) hizmetleri de vermektedir.