Bunker tanımı, çok eskilerden, gemilerin kömürle çalıştığı dönemlerden kalma bir tanımdır. Ancak bugün de kullanılmaya devam etmektedir. Gemilerin buhar gücü ile çalıştığı ve yakıt olarak kömür kullanıldığı o dönemlerde kömürlerin konulduğu ambarlara bunker deniyordu. Bugün kömür yerine yakıt kullanılsa da gemi yakıtlarına bunker denmektedir. Yakıt ikmali işlerine de bunkering denmektedir.
Bugün gemilerin dizel motorlarında ve buhar kazanlarında ham petrolden elde edilen sıvı yakıtlar kullanılmaktadır. Bu yakıtlar dizel oil veya fuel oil olmaktadır. Bazen bu iki yakıtın karışımı olan blend oil de kullanılmaktadır. Dizel oil, ham petrol damıtılırken 200-300 derece kaynama sıcaklığında alınan ana üründür ve dizel motorlarda kullanılmaktadır.
Gemi işletme giderlerinin önemli bir kısmını yakıt giderleri oluşturmaktadır. Bir yandan makinelerden yüksek performans elde etmek, bir yandan da çıkabilecek problemler için yüksek maliyetlerle karşılaşmamak için, yakıtlar için belirlenen standartlara uymak önemlidir.
Gözetim ve survey kuruluşları tarafından yapılan yakıt tankları denetimi, gemideki yakıtın ve yağın miktarını tespit etmek adınadir. Özellikle geminin kiraya verilmesi veya kiradan çıkması durumunda taraflar arasında olabilecek anlaşmazlıkların çözümünde veya hak talep etme durumlarında bu denetim sonuçları önemli birer kanıt olmaktadır.
Bunun yanı sıra gemiye yakıt yüklenirken, satın alınan miktarda yakıt yüklendiğinden emin olmak için de gemi yakıt ölçüm hizmetleri talep edilmektedir. Bu çerçevede olmak üzere aynı esnada yüklenen yakıtın kontamine olup olmadığı ve geminin yakıt sistemine, motoruna veya performansına zararlı bir etkisi olup olmayacağı da tespit edilmiş olmaktadır.
Gözetim ve survey kuruluşları bu konuda ihrakiye miktarı yükleme ölçümleri yapmaktadır. İhrakiye, gemilere vergili veya vergisiz sağlanan yakıt ve yağ miktarıdır. Bu hizmet kapsamında yakıtın satın alınan miktarda yüklendiğinden emin olunmaktadır. Ölçümler hem yükleme öncesinde hem de yükleme sonrasında ayrıntılı olarak yapılmakta ve güvenilir, tarafsız ve belgelenmiş kanıtlar sunulmaktadır. Ayrıca yakıt, ISO 8217 standardına göre analiz edilmektedir (Petrol ürünleri - Yakıtlar (sınıf F) - Denizcilik yakıtları - Özellikler standardı).
Tarafsız ve bağımsız bir hizmet veren kuruluşumuz, gemi sörveyi hizmetleri kapsamında, talep eden müşterilerine bunker miktar ve teslimat gözetimi (gemi yakıt ölçümleri) hizmetleri de vermektedir.