Broker şirketleri, taşınacak yükler için gemi ya da gemi için taşınacak yükler bulmak ve bu işlemler ile ilgili sözleşme yapmak için kurulmuş şirketlerdir. Brokerler, bu sayılan işler ile ilgili yoğun müzakereler, yazışmalar ve pazarlıklar sonrasında taraflar arasında bir mutabakat sağlarlar. Brokerlik faaliyeti, deniz ticareti taşımacılığı faaliyetlerinin önemli bir alanıdır.
Gemi kiralama işi, broker aracılığı ile veya doğrudan kiracı ile taşıyan arasında yapılacak kira sözleşmesi koşulları çerçevesinde yapılmaktadır. Kira sözleşmesi ile yakıt, malzeme ve kumanya ikmallerinin nasıl ve nerede yapılacağı, survey atamaları, yükleme ve tahliye işlemlerinin takip edilmesi, kira veya navlun ödemelerinin takip edilmesi, sigorta şirketleri ve P&I kulüpleri ile sigorta işlemlerinin yürütülmesi, gemi çalışanlarının değişiklik işlemlerinin takibi ve daha birçok süreç açıklık kazanmış olmaktadır.
Gemi kiralama işi bir veya birkaç sefer için olabileceği gibi belli bir zaman için de yapılabilir. Ayrıca gemi personelsiz olarak kiraya verilebileceği gibi çalışanları ile birlikte de kiraya verilebilir. Bütün bu ihtimaller dahilinde bunker giderleri, liman ücretleri, yükleme ve boşaltma giderleri, personel ücretleri, sigorta giderleri, bakım ve onarım giderleri ve amortisman giderlerinin, gemi sahibi tarafından mı veya kiracı tarafından mı ödeneceği teammüllere göre belirlenmiştir.
Zaman sözleşmelerinde olsun sefer sözleşmelerinde olsun geminin teknik kontrolü gemi sahibindedir. Ancak bu noktada geminin kiraya giriş çıkışında yapılması gerekli bunker sörveyleri önemli olmaktadır. Gemi kiraya verilirken tanklarında ne kadar yakıt bulunduğunun ve gemi kiradan çıkarken tanklarında ne kadar yakıt kaldığının belirlenmesi (bunker survey), gözetim ve survey kuruluşları tarafından tespit edilmektedir. Denizcilik sektöründe bu işlemlere ihrakiye miktar tespitleri denmektedir. Yasalardaki tanımına bakılacak olursa, ülkenin karasularında veya karasuları bitişiğinde deniz araçlarına vergili veya vergisiz sağlanan akaryakıt ve madeni yağlara ihrakiye denmektedir.
Kısaca gemilerin kiraya giriş ve çıkışlarında ya da taraflar arasında anlaşmazlık durumlarında, gemi sahibi veya kiracı tarafından talep edilen, gemide bulunan fuel oil, disel oil ve lub oil miktarlarının tespitine yönelik çalışmalara bunker survey denmektedir. Bu çalışma sonunda bunker survey belgesi düzenlenir.
Kuruluşumuz tarafından bunker survey hizmetleri kapsamında, talep eden müşterilere kira giriş, çıkış bunker surveyi (delivery-redelivery bunker survey) hizmetleri sağlanmaktadır.