Kömür ocaklarında yaşanan en bilindik maden kazalarının başında metan gazı patlaması gelir. Metan gazı, renksizdir ve kömür oluşum sürecinin bir parçası olarak madenlerde toplanır. Kömür oluşumu esnasında, metan gazı yan ürün olarak oluşur. Kömürü çıkarmak için yapılan kazılarda bu gaz, bazı potansiyel zararlı sonuçlarla beraberhavaya yayılır.
Kapalı bir ortamda biriken metan gazının yoğunluğu, maden ocaklarında metan patlamasına neden olmaktadır. Metan, havada kritik bir konsantrasyona ulaştığı zaman (bu kritik değer yüzde 5 ila 15 arasındadır), oksijen ile tepkimeye girer ve su, karbondioksit ve ısı oluşturur. Bu tepkimenin başlaması için bir ateşleme kaynağı yeterlidir. Ateşleme kaynağın açık bir alev olması gerekmez, madencilik faaliyetleri esnasında oluşan kıvılcımlar da patlamaya neden olabilir.
İlk patlamaya kıyasla, bir metan gazı patlamasının yarattığı basınç dalgası her daim tehlikelidir. Büyük miktarda kömür tozunun yerini alır ve hava içinde yüksek derecede yanıcı parçacıklar yayar. Kömür madenlerinde metan gazı yayılımını önlemek her daim kolay değildir. Bu risk sadece aktif maden ocaklarında değil, terkedilmiş maden ocaklarında da bulunmaktadır. Bu nedenle metan metan gazı patlamalarını önlemek için maksimum güvenlik önlemlerinin alınması gerekmektedir. Bu noktada yerinde yerinde gaz belirleme çalışmaları önemli olmaktadır.
Kuruluşumuz upstream hizmetleri kapsamında verilen geleneksel olmayan kaynaklardan olan kömür yatağı metan hizmetleri arasında yerinde gaz belirleme hizmetleri de vermektedir. Bu hizmetler sayesinde işletmeler, güvenli, hızlı ve katitisiz bir biçimde, daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli hizmetler vermektedir.
Geleneksel olmayan kaynaklardan olan kömür yatağı metan hizmetleri arasında verilen yerinde gaz belirleme hizmetleri yanı sıra kuruluşumuz başka upstream hizmetleri de vermektedir.