Ham petrol gibi, petrol kumlarında bulunan bitümün temelinde de milyonlarca yıl önce yaşamış olan canlı organik maddeler bulunmaktadır. Katranlı kum bulunan bölgeler milyonlarca yıl önce var olan okyanusların olduğu deniz tabanıdır. Ölen deniz canlıları bakteriler tarafından parçalanmış, oksijen ve nitrojen uçmuş, geriye hidrojen ve karbon kalmıştır. Daha sonra ısı ve basınç altında bu kalıntılar katranlı kumu oluşturmuştur.
Aslında petrol kumu yatakları tanımlanırken üç farklı ifade şekli ile karşılaşılmaktadır: petrol kumu, katranlı kum ve bitümlü kum. Bunlar arasında en yaygın kullanılan ifade petrol kumudur. Buna karşılık petrol kumlarının çevre için yarattığı riskler anlatılırken genelde katranlı kum ifadesi tercih edilmektedir. Ancak petrol veya yağdan çok, bitüm ve kumdan oluşan bir maddeden bahsedildiği için bu yatakları bitümlü kum olarak tanımlamak çok daha doğru kabul edilmektedir.
Bitümlü kum içeriğindeki bitüm oranı yüzde 1 ile 18 arasında değişmektedir. Bitüm kalın bir yağdır ve ekstraksiyon esnasında hidrojen eksikliği bulunmaktadır. Bu yüzden ekonomik olarak daha değerli bir hidrokarbon elde etmek için karbon çıkarmak veya hidrojen eklemek amacı ile yükseltilmesi gerekmektedir.
Gelişmiş laboratuvarlarda yapılan katranlı kum tane büyüklüğü analizleri, gözeneklilik ve geçirgenlik çalışmalarını, jeokimyasal analizleri, kum karakteristiklerini belirleme çalışmalarını, öğütülebilirlik testlerini, çökelti birimleri testlerini ve aşamalı öğütme ve ufalama analizlerini içermektedir.
Kuruluşumuz upstream hizmetleri kapsamında verilen geleneksel olmayan kaynaklardan olan katranlı kum hizmetleri arasında tane büyüklüğü analizi hizmetleri de vermektedir. Bu hizmetler sayesinde işletmeler, güvenli, hızlı ve katitisiz bir biçimde, daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli hizmetler vermektedir.
Geleneksel olmayan kaynaklardan olan katranlı kum hizmetleri arasında verilen tane büyüklüğü analizi hizmetleri yanı sıra kuruluşumuz başka upstream hizmetleri de vermektedir.