Yerinde geri kazanım yöntemi, yüzey madenciliği yöntemine göre daha da maliyetlidir. Bununla birlikte, daha küçük bir arazi parçası ve yakındaki bir su kaynağının çalışmasını gerektirmektedir ve çevreye daha az zararlı olmaktadır. Bugüne kadar tespit edilen katranlı kum yataklarının yaklaşık yüzde 80’e yakın bir kısmı yüzey madenciliği için çok derine gömülü durumdadır. Bu yüzden ham petrol elde edilmesinde in-situ yöntemler gelecekte katranlı kumlardan ham petrol elde etmenin tek yöntemi olacaktır. Esasen çevreye verilen zararlar yüzünden in-situ (yerinde geri kazanım) yöntemi daha fazla tercih edilmektedir.
Katranlı kumların ekstraksiyonu işlemlerinde su, bitüm olarak da bilinen ekstra ağır ham petrolün, katranlı kumları oluşturan kum, kil ve sudan ayrılmasına yardımcı olmak için kullanılmaktadır. Su ayrıca, buharın doğalgaz ile tepkimeye girdiği hidrojen üretiminde de kullanılmaktadır. Keza bitümün sentetik ham petrole dönüştürülmesi için iyileştirme işlemlerinde de su gereklidir.
Yüzey madenciliğinde bir varil bitüm üretmek için üç-dört varil taze su kullanılmaktadır. Yerinde geri kazanım (in-situ) yönteminde ise bir varil bitüm üretmek için çeyrek varil taze su kullanılmaktadır.
Katranlı kumların geliştirilmesinde kullanılan suyun önemli miktarı geri dönüştürülmektedir. Bununla birlikte, bazı durumlarda taze sular gerekir ve bu durumda toplanan yağış suları, yeraltı su akiferleri ve nehir ve göller gibi yüzey suları kullanılır.
Kuruluşumuz upstream hizmetleri kapsamında verilen geleneksel olmayan kaynaklardan olan katranlı kum hizmetleri arasında su artırma hizmetleri de vermektedir. Bu hizmetler sayesinde işletmeler, güvenli, hızlı ve katitisiz bir biçimde, daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli hizmetler vermektedir.
Geleneksel olmayan kaynaklardan olan katranlı kum hizmetleri arasında verilen su artırma hizmetleri yanı sıra kuruluşumuz başka upstream hizmetleri de vermektedir.