Rafinasyon işlemleri esnasında elde edilen ürünlerden biri de bitümdür. Bitüm genel anlamda yol yapımında asfalt olarak ve yapı sektöründe çatı kaplama malzemesi olarak kullanılmaktadır. Ancak yağlayıcılar ve mumlar gibi bitüm de çok düşük hacimlerde tüketildiği için az sayıda özel rafineride üretilmektedir. Bu rafinerilerde özel ürünler ile birlikte geleneksel yakıtlar da üretilmektedir. Yağlayıcılar, mumlar ve bitüm pazarları, yine de standartlara uymak ve ürün kalitesini iyileştirmek zorundadır. Sektörde, bitüm ve asfalt, kalıntı tipi ürünler olarak kabul edilmektedir.
Bitüm, yoğun, çok viskoz, petrol bazlı hidrokarbon, petrol kumları ve zift gölleri gibi tortularda bulunur. Ya da ham petrolün damıtılması ile elde edilir. Birçok yerde bitüm genellikle asfalt olarak adlandırılır. Bitüm yüksek bağlayıcı güce sahiptir ve çakıl, kum ve diğer dolgu maddeleri ile karışıtırılarak yol kaplama malzemesi için kullanılır. Bitüme katran veya zift dendiği de olmaktadır. Ancak zift kömürleşmenin bir yan ürünüdür ve genelde kömür katranı damıtılarak elde edilir.
Normalde doğal birikintilerde karşılaşılan sıcaklıklarda, bitüm akmaz. Taşınabilmesi için ısıtılması ve bazı durumlarda daha hafif bir yağ ile seyreltilmesi gerekir. Bitümün yoğunluğu ve viskozitesi, kimyasal bileşimine bağlıdır. Bitüm çoğu zaman nikel ve vanadyum gibi yüksek metal içeriğine ve azot, oksijen ve kükürt gibi metalik olmayan inorganik elementlere sahiptir. Ancak bitümün kullanıldığı alana bağlı olarak, bu elementlerin temizlenmesi gerekebilir.
Kuruluşumuz rafine etme, işleme ve tedarik hizmetleri kapsamında verilen laboratuvar hizmetleri arasında bitüm ve asfalt test hizmetleri de vermektedir. Bu hizmetler sayesinde işletmeler, güvenli, hızlı ve katitisiz bir biçimde, daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli hizmetler vermektedir.
Laboratuvar hizmetleri arasında verilen bitüm ve asfalt test hizmetleri yanı sıra kuruluşumuz başka downstream hizmetleri de vermektedir.