Madencilik sektöründe yaşanan kazalar, elbette planlı olmayan ve istenmeyen olaylardir. Ne yazık ki bu tür kazalarda ölümler, yaralanmalar ve maddi kayıplar yaşanmaktadır. Bilhassa kömür madenciliği çalışmaları, ülkemizde en fazla iş kazasının yaşandığı iş kollarının başında gelmektedir.
Çeşitli kurum ve kuruluşlar yaşanan bu kazaları güvenlik açısından incelemekte, kazaların oluş nedenlerini, meydana geldiği yerleri, sonuçlarını ve yaş gruplarını dikkate alarak araştırmaktadır. Genel olarak bakıldığında işletmelerde en fazla karşılaşılan kaza nedenleri, göçük, elle taşıma ve malzeme çarpmasıdır. En fazla kaza yaşayanlar, kazı ve tahkimat çalışmaları yapan çalışanlardır.
Amerika’da yapılan bir araştırmada, yeraltı kömür ocaklarında yaşanan göçük olayları incelenmiş ve risklerin doğru değerlendirilmesi ve yönetimi için risk ve karar analiz yöntemi önerilmiştir. Bizde de benzer çalışmalar yapılmaktadır. Örneğin Türkiye Taşkömürü Kurumu işletmelerinde 1980-2004 yılları arasında yaşanan ölümlü iş kazaları, uyum analizi ve hiyerarşik loglineer yöntemleri ile incelenmiştir. Sonuçlara göre ölümlü iş kazalarına en fazla üretim işçileri maruz kalmaktadır. Ayrıca ölümlü iş kazalarının oluşumunda en önemli faktörler göçük ve metan patlamalarıdır.
Risk bir yana, çıkarılan maden numunelerinin test ve analizler için hazırlanması da önemli bir çalışmadır. Bazı durumlarda test ve analizlerde ıslak ve nemli olan numunelerin kullanılması doğru netice vermemekte ve bu numunelerin öncelikle kurutulması gerekmektedir.
Kuruluşumuz gözetim ve numune alma hizmetleri arasında verilen ticari analiz hizmetleri kapsamında, numune hazırlama ve kurutma işlemleri hizmetleri de vermektedir. Bu hizmetler sayesinde işletmeler, güvenli, hızlı ve katitisiz bir biçimde, daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli hizmetler vermektedir.
Ticari analiz hizmetleri kapsamında verilen numune hazırlama ve kurutma işlemleri hizmetleri yanı sıra kuruluşumuz başka gözetim ve numune alma hizmetleri de vermektedir.