Kömürlerin kayaçlar arasında oluşması esnasında, bir yandan da içindeki bitkisel atıklar yüzünden doğal gaz oluşmaktadır. Bu gazın içeriği büyük oranda metan gazıdır (yüzde 95’ten fazla). Kömür kökenli bu gaz, içinde bulunan metan gazı oranına bağlı olarak farklı uygulama alanlarına sahiptir. En yaygın kullanım şekli, doğal gaz olarak kullanılmasıdır. Kömür damarlarından drenaj yöntemleri ile elde edilen kömür kökenli gaz, bazı durumlarda içerdiği metan miktarına ve bileşimine göre zenginleştirme yapılmak suretiyle kullanılmaktadır.
Metan gazı bir sera gazıdır ve toplam insan kaynaklı emisyonların yüzde 16’sını metan oluşturmaktadır. Sektörel bazda bakıldığı zaman, toplam metan emisyonunun yüzde 8’i madencilik faaliyetlerinden kaynaklanmaktadır. Kömür çıkarma faaliyetleri ile oluşan ve ileride oluşması beklenen metan emisyonları yıllar itibariyle izlenecek olursa, 2000 yılından sonra bir yükselme olduğu görülmektedir. Bunun nedeni artan enerji taleplerini karşılamak için daha fazla kömür üretimi yapılmasıdır.
Bu emisyonların düşürülmesi mümkündür. Bu yüzden kömür kökenli bu gaz doğal gaza alternatif bir kaynak olarak kullanılmaktadır. Kömür içinde oluşan metan, kayaçların kırık, çatlak ve gözeneklerinde serbest gaz olarak veya kömür içinde çözünmüş olarak bulunmaktadır.
Kömür damarlarından metan elde etmek için farklı yöntemler uygulanmaktadır. Örneğin madencilik çalışmaları öncesinde yüzeyden damara kuyular açılmakta ya da hazırlık galerilerinden damar içine doğru delik açılmaktadır.
Kuruluşumuz kömür yatağı metan hizmetleri kapsamında yerinde gaz belirleme hizmetleri de vermektedir. Bu hizmetler sayesinde işletmeler, güvenli, hızlı ve katitisiz bir biçimde, daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli üretim yapmaktadır.
Kömür yatağı metan hizmetleri kapsamında verilen yerinde gaz belirleme hizmetleri, bu yönde kuruluşumuz tarafından verilen hizmetlerden sadece bir tanesidir. Bunun dışında başka birçok şantiye işletme ve kapatma hizmetleri de verilmektedir.