Kömürlerin daha oluşma aşamasında, metan gazı da oluşmaya başlamaktadır ve bu gaz kömür çıkarma faaliyetleri esnasında büyük tehlikelere neden olmaktadır. Bu tehlikelerin önlenmesi için son yıllarda birçok araştırmalar yapılmış ve yeni üretim teknikleri geliştirilmiştir. Günümüzde metan gazı kömür işletmelerinde tehlikesiz bir duruma getirilmektedir.
Madencilik konusunda yapılan araştırmalara göre, içeriğinde organik maddeler bulunan kayaçlar, belli bir sıcaklıkta ve belli bir süre kaldıkları zaman, organik maddeler bir dizi fiziksel ve kimyasal değişimlere uğramakta ve bunun sonunda gaz oluşturmaktadır. İçinde çok küçük miktarda organik madde barından kayaçlarda bulunan kömür içinde de benzer şekilde bir doğal gaz oluşumu olmaktadır. Kömürleşme sürecinde yüzde 95’ten fazla oranda metan ve çok düşük miktarlarda hidrokarbon, karbondioksit, nitrojen ve su meydana gelmektedir.
Kısaca kömürleşme ile birlikte metan gazı da oluşmaya başlamakta ve kömür madenleri için patlama riskleri oluşturmaktadır. Ancak uygulanan yeni yöntemler ile hem patlama riskleri önlenmekte hem de bu gaz ekonomiye kazandırılmaktadır. Öyle ki enerji gereksiniminin artması ile birlikte kömür kökenli doğal gazlar, yeni bir enerji kaynağı olarak kullanılacaktır. Kömür kökenli gaz, içinde bulunan metan oranına bağlı olarak bugün çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır.
İyileştirilmiş gaz, yüksek ısı değeri taşıyan doğalgaz ile rafine gazların ayrıştırılması ile elde edilen ve düşük ısı değerine sahip bir gaz çeşidi olmaktadır.
Kuruluşumuz kömür yatağı metan hizmetleri kapsamında iyileştirilmiş gaz analizi hizmetleri de vermektedir. Bu hizmetler sayesinde işletmeler, güvenli, hızlı ve katitisiz bir biçimde, daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli üretim yapmaktadır.
Kömür yatağı metan hizmetleri kapsamında verilen iyileştirilmiş gaz analizi hizmetleri, bu yönde kuruluşumuz tarafından verilen hizmetlerden sadece bir tanesidir. Bunun dışında başka birçok şantiye işletme ve kapatma hizmetleri de verilmektedir.