Topağın derinliklerinden çıkarılan madenler, mineraller, taşlar ve benzerleri, birçok sektörde hammadde veya ara madde olarak kullanılmaktadır. Madencilik sektörü, gelişmekte olan ülkeler için bir hayli büyük bir gelir kaynağıdır. Dünyada bugün 30 milyondan fazla insanın madenlerde çalıştığı tahmin edilmektedir. Bu sayının neredeyse üçte biri kömür ocaklarında çalışmaktadır. Bu maden çalışanlarının değişik sektörlerde yarattığı iş gücü düşünülecek olursa, madencilik sektörünün neredeyse 300 milyon insanı yakından ilgilendirdiği söylenebilir.
Maden çalışanlarının hepsi büyük madenlerde çalışmamaktadır. Küçük ölçekli madenlerde çalışan, pek küçümsenmeyecek sayıda işçi bulunmaktadır. Bu sayının 6 milyon olduğu sanılmaktadır. Ve ne yazıktır ki bu çalışanların birçoğu, güvenlik önlemlerinden uzak ve iş sağlığı kriterlerinin uygulanmadığı madenlerde çalışmaktadır.
Madencilik sektörü, kaza ve ölüm riski en yüksek sektörlerden biridir. Dünyada yaşanan iş kazalarının yüzde 1’i madenlerde meydana gelmektedir. Yaşamsal tehlike yaratan kazaların oranı ise yüzde 8’dir. Bu bir hayli yüksek ve ürkütücü bir orandır. Bu bakımdan dünyada ve ülkemizde, sanayileşme ve teknolojik gelişmelerle birlikte, özellikle çalışanların sağlık ve iş güvenliği daha fazla önem kazanmıştır.
İş sağlığı ve güvenliği konusunun temel ilkeleri şunlardır:
Bu bakımdan maden işletmelerinde bağımsız test ve analizlerin gerçekleştirilmesi için yeterlilik test programları uygulanmalı ve denetim yapacak kişiler desteklenmelidir.
Kuruluşumuz analitik hizmetler arasında verilen yeterlilik test programları kapsamında, tetkikçi destek hizmetleri de vermektedir. Bu hizmetler sayesinde işletmeler, güvenli, hızlı ve katitisiz bir biçimde, daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli hizmetler vermektedir.
Yeterlilik test programları kapsamında verilen tetkikçi destek hizmetleri, bu yönde kuruluşumuz tarafından verilen hizmetlerden sadece biridir. Bunun dışında başka birçok analitik test hizmetleri de verilmektedir.