Kok, maden kömürü damıtılarak elde edilen ve bileşiminde kömürden çok daha az miktarda uçucu madde bulunan katı bir yakıt türüdür. En fazla sanayide kullanılmaktadır. Bunun nedeni yüksek oranda kükürt içermesidir. Kalorisi bir hayli fazladır. Kok doğal bir kömür türü değildir. Taşkömürü içinde bulunan gazlar fabrikada çıkartılarak elde edilen bir kömürdür. Fabrikalarda, yağlı taşkömürleri havasız ortamda ısıtılmakta ve içinde bulunan bütün uçucu bileşenler kömürden uzaklaştırılmaktadır. Geriye kalan katı atık, kok olmaktadır.
Kok kömürünün bileşiğinde bolca karbon, az miktarda hidrojen, oksijen, azot ve kükürt bulunmaktadır. Üretilen kokun büyük bir kısmı sanayide yüksek fırınlarda demir üretiminde kullanılmaktadır. Dökümhanelerde demir cevheri kok ile eritilmektedir. Bir kısmı demirli alaşımlar, çinko ve kurşun üretimi gibi metalurjik işlemlerde kullanılmaktadır. Bir miktarı da kireç ile magnezyum oksit üretim fırınlarında kullanılmaktadır. Kok tozunun fazlası, sanayide kazan yakıtı olarak da kullanılmaktadır. Bir kilogram kok kömürü yandığı zaman verdiği enerji 28 bin kilojoul’dur.
Kömürün lojistiği ve aktarılması esnasında ufalanması ile bir miktar kömür yok olmaktadır. Bu durum madenler, hazırlama tesisleri, kömür satıcıları, enerji santralleri, limanlar ve terminaller için ciddi bir problemdir. Bu bakımdan gelişmiş laboratuvarlarda gerçekleştirilen ufalanma testlerinin sonuçları önemli olmaktadır. Bu şekilde kömürün gerçek değeri ortaya çıkarılmış olmaktadır.
Kuruluşumuz analitik hizmetler arasında verilen kömür ve kok analiz hizmetleri kapsamında, ufalanabilirlik test hizmetleri de vermektedir. Bu hizmetler sayesinde işletmeler, güvenli, hızlı ve katitisiz bir biçimde, daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli hizmetler vermektedir.
Kömür ve kok analiz hizmetleri kapsamında verilen ufalanabilirlik test hizmetleri, bu yönde kuruluşumuz tarafından verilen hizmetlerden sadece biridir. Bunun dışında başka birçok analitik test hizmetleri de verilmektedir.