Hidrat dendiği zaman, suyun bazı madenler üzerinde yarattığı etki ile meydana gelen bileşikler kastedilmektedir. Bir madde su ile birleşerek hidrat adı verilen bir bileşik oluşturur. Örneğin klor su ile birleşerek klor hidrat bileşiğini oluşturur. Maden ocaklarında gaz hidrat oluşumu, yüksek oranda metan gazı oluşumu durumunda gerçekleşir. Gaz hidratlar sadece, uygun koşullarda oluşur ve durağan kalır.
Gaz hidratlar, düşük molekül ağırlıklı gazların, örneğin metan gazının, su moleküllerinin oluşturduğu bir kafes içinde hapsolması, yani uygun sıcaklık ve basınç koşullarında birlikte donması ile oluşurlar. Genelde buza benzeyen kristal yapılı katı maddelerdir. Metan, doğal gazın ana bileşenidir. Gaz hidrat bileşiminde bazen etan, propan veya bütan gibi hidrokarbon gazları veya anorganik gazlar da bulunabilir. Bu yüzden gaz hidratlar, geleceğin enerji kaynağı olarak kabul edilmektedir.
Hidratlar kısaca, içeriğinde kristal suyu denilen belli bir miktar su bulunan genelde iyonik bileşiklerdir. Hidratlar bazen kendiliğinden bazen de ısıtıldıkları zaman içeriğinde bulunan suyu kaybeder. En çok bilinen hidratlar, bakır sülfat, demir klorür ve sodyum karbonattır.
Hidrat elementlerin kimyasal özelliklerinin araştırılması için analiz edilmesi kolay değildir. Kısa sürede volatil hale gelir ve gaza dönüşür. Bu yüzden gelişmiş laboratuvarlarda çok özel yöntemlerle hidrat elementlerin test ve analizleri yapılmaktadır.
Kuruluşumuz analitik hizmetler arasında verilen kimyasal test hizmetleri kapsamında, eser element testleri hidrat elementleri hizmetleri de vermektedir. Bu hizmetler sayesinde işletmeler, güvenli, hızlı ve katitisiz bir biçimde, daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli hizmetler vermektedir.
Kimyasal test hizmetleri kapsamında verilen eser element testleri hidrat elementleri hizmetleri yanı sıra kuruluşumuz başka kimyasal test hizmetleri de vermektedir.