Altın, gümüş ve platinyum gibi elementler çok farklı yöntemlerle analiz edilmektedir. Örneğin uygulamada sıkça başvurulan yöntemler şunlardır: ateş analiziyle platinyum, paladyum ve altın analizi, elenmiş metaller (maden çamuru metalleri), nikel sülfür ateş testi ile PGE analizi, kral suyunda özütleme ile altın analizi ve altın ve gümüş külçe analizi gibi.
Ateş analizinin temel amacı, belli miktarda bir malzemede bulunan değerli metalin gerçek değerini tespit etmektir. Genel olarak, maden kaynaklarını değerlendirmek, kalite kontrolü yapmak, işletmelere envanter konusunda destek olmak ve çevre problemlerine ışık tutmak için ateş analizleri yapılmaktadır. Bu analizlerden beklenen doğruluk düzeyi, analiz sonuçlarının nasıl kullanılacağına ve hangi alanda yararlanılacağına bağlıdır. İlke olarak, kullanım alanlarına bağlı olarak kabul edilebilir hata sınırları farklıdır.
Değerli metallerin klasik ateş analizi, esas olarak üç temel işlemden geçmektedir. Birinci işlem metallerin bir potada toplanmasıdır. İkincisi işlem bazı yöntemlerle metallerin birbirinden ayrılmasıdır. Üçüncü işlem ise her metalin kütlesinin ölçülmesidir. Potada toplanan değerli metaller, birbirlerinden ayrılması için eritilmektedir.
Kısaca ateş analizi (fire assay), değerli metal cevherlerden altın ve platinyum grubu konsantrasyonları elde etmeye yarayan standart bir süreçtir. Platinyum ve paladyum elementleri bu yöntemle belirlenebilmektedir. Ancak platinyum grup elementleri (PGE) olan altı element, en iyi şekilde nikel sülfür ateş analizi ile belirlenmektedir.
Kuruluşumuz analitik hizmetler arasında verilen kimyasal test hizmetleri kapsamında, değerli metal testleri ateş analiz hizmetleri de vermektedir. Bu hizmetler sayesinde işletmeler, güvenli, hızlı ve katitisiz bir biçimde, daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli hizmetler vermektedir.
Kimyasal test hizmetleri kapsamında verilen değerli metal testleri ateş analiz hizmetleri yanı sıra kuruluşumuz başka kimyasal test hizmetleri de vermektedir.