Tortul kayaçlar yerkürede en fazla rastlanan kayaç türüdür. Yeryüzünün neredeyse yüzde 75’ini tortul kayaçlar oluşturmaktadır. Yerkabuğunun ise yüzde 8’i tortul kayaçlardan oluşmaktadır. Tortul kayaçların genel görünümü tabakalı şekildedir ve içeriğinde organizma kalıntıları, yani fosiller bulunmaktadır.
Tortul kayaçların oluşumunda dış etkiler önemli rol oynamaktadır. Yeryüzü, rüzgar, yağmur ve sıcaklık gibi iklimsel etkilerle aşınmakta ve meydana gelen farklı boyutlarda taş, toprak, toz ve kil taşınarak göl, deniz ve okyanus tabanları gibi çukur alanlarda birikmektedir. Bu oluşuma tortullaşma ya da sedimentasyon denmektedir. Önceleri gevşek olan bu birikim, zamanla sıkışıp sertleşmektedir.
Tortul kayaçların oluştukları ortamlar, bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Tortul kayaçlar, bir yandan fiziksel ve kimyasal özellikleri bir yandan da içlerinde bulunan hayvan ve bitki kalıntıları (fosiller) ile bulundukları ortamın koşullarını yansıtırlar.
Başlıca tortul kayaç türleri şunlardır:
Kayaçlar genel anlamda mineral fazlarından oluşmaktadır ve sabit spesifik bir ağırlıkları yoktur. Bunun yerine, kayaçların yığın yoğunlukları iş budur. Bir kayacın yığın yoğunluğu dendiği zaman, numunede bulunan minerallerin ayrı ayrı spesifik ağırlıklarının çarpılması ile elde edilen sonuç ifade edilmektedir.
Kuruluşumuz analitik hizmetler arasında verilen fiziksel deney hizmetleri kapsamında, özgül ağırlık ve yığın yoğunluğu hizmetleri de vermektedir. Bu hizmetler sayesinde işletmeler, güvenli, hızlı ve katitisiz bir biçimde, daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli hizmetler vermektedir.
Fiziksel deney hizmetleri kapsamında verilen özgül ağırlık ve yığın yoğunluğu hizmetleri, bu yönde kuruluşumuz tarafından verilen hizmetlerden sadece biridir. Bunun dışında başka birçok analitik test hizmetleri de verilmektedir.