Bir takım yöntemlere yapılan incelemeler sonrasında, ağır hasar görme veya yıkılma riski taşıyan, bu durumu teknik verilere dayanılarak sabit görülen ve ekonomik ömrünü tamamlamış olan yapılar riskli yapılardır. Ülkemiz önemli bir deprem kuşağında yer almaktadır ve bu riskli yapılar özellikle deprem bölgelerinde, büyük tehlike arz etmektedir. Son yıllarda sıkça dile getirilen ve önemli adımlar atılan kentsel dönüşüm projeleri, bu yapıların risklerini bertaraf etmek ve daha yaşanılabilir hale getirmek amacını taşımaktadır.
İlgili yasal düzenlemelerde riskli yapı, ekonomik ömürlerini tamamlamış olan yapılar, yıkılma tehlikesi taşıdığı bilimsel ve teknik verilerle kanıtlanmış yapılar ve ağır hasar görme riski taşıdığı kanıtlanmış yapılardır.
Genel olarak inşaatı 2000 yılından önce tamamlanmış binalar, yapımında hazır beton kullanılmamış binalar, kolonlarından alınan beton örneği belli bir değerin altında olan binalar, temellerinde rutubet tespit edilen binalar, kiriş ve kolon demirlerinde paslanma olan binalar, bodrum katında su izolasyonu yapılmamış binalar, herhangi bir kattaki kiriş ve kolonlarında çatlaklar olan binalar, tadilat esnasında taşıyıcı kolon ve kirişleri kesilmiş binalar ve temellerinde kayma tespit edilen binalar riskli binalardır.
Yetkili kuruluşlar tarafından binaların ve altyapılarının hasar tespit incelemeleri yapılmaktadır. Bu incelemler başlıca şu hizmetleri kapsamaktadır: bina tasarım gözetimi, yerinde gözetimler, malzeme testleri, inşaat birimlerinin testleri, hasar değelendirme raporunun düzenlenmesi, teknik plan ve bütçe raporlarının düzenlenmesi ve süreç takibi.
Kuruluşumuz işletmelere, tesis yönetimi ve gözetim hizmetleri kapsamında, binalar ve altyapılar için hasar tespiti hizmetleri de vermektedir. Bu çalışmalarda amaçlanan, işletmelerin daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli ürün ve hizmetler üretmesidir.
Binalar ve altyapılar için hasar tespiti hizmetleri yanı sıra kuruluşumuz başka tesis yönetimi ve gözetim hizmetleri de vermektedir.