Özellikle kömür, gübre, hububat ve bakliyat gibi dökme yüklerin analizlerinde doğru sonuçlar alabilmek için en önemli aşama, numunenin usulüne uygun olarak alınmasıdır. Alınan numunenin yükün tamamını en iyi şekilde temsil etmesi çok önemlidir. Burada bir başka önemli nokta numune almada kullanılan ekipmanların kuru ve temiz olmasıdır. Ayrıca numune alma işi mümkün olan en kısa sürede tamamlanmalıdır. Alınan numuneler orijinal hallerini koruyacak şekilde paketlenmeli ve laboratuvara gönderilmelidir.
Dökme yüklerde numune alma işlemleri genelde mekanik yöntemlerle yapılmaktadır. Farklı yüklerde yükün fiziksel özelliklerine bağlı olarak manuel numune alma yöntemlerine de baş vurulmaktadır. Bu durumda örneğin kapalı ambalajlarda bulunan ürünlerden numune alırken, mutlaka önceden açılmamış, zedelenmemiş ve sağlam görünümlü ambalajlardan numune alınmalıdır.
Numune alma yöntemi ve uygulaması, ürün analizlerinde çok önemli bir aşamadır. Doğru numune alınması, sonuçlarda sapma riskini ortadan kaldırır ve sonuçlar tüm yükü temsil eder.
Bu amaçla yayınlanan çok sayıda standart bulunmaktadır. Örneğin TS ISO 13909-3 standardı gemiler, vagonlar ve stok sahalarında bulunan sabit partilerden mekanik yolla kömür numunesi alma işlemlerini düzenlemektedir. TS ISO 3082 standardı ise, hareket halindeki bir partinin, kimyasal bileşimini, rutubet içeriğini, tane büyüklüğü dağılımını ve başka fiziksel ve metalürjik özelliklerini tayin etmek için mekanik veya elle numune alma süreçlerini kapsamaktadır.
Kuruluşumuz işletmelere, tedarik zinciri hizmetleri kapsamında, gözetim ve numune alma hizmetleri arasında manuel ve mekanik numune alma hizmetleri de vermektedir. Bu çalışmalarda amaçlanan, işletmelerin daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli ürün ve hizmetler üretmesidir.
Gözetim ve numune alma hizmetleri arasında verilen manuel ve mekanik numune alma hizmetleri yanı sıra kuruluşumuz tedarik zincirine yönelik başka hizmetler de vermektedir.