Minerallerin sınıflandırılmasında silikatlar en geniş gruptur. Silika veya silisyum dioksit bileşiği, oksijen ve silisyum içeren bir kimyasal bileşiktir. İnşaat sektöründe cam, beton, porselen ve fayans gibi birçok yapı malzemesinde kullanılmaktadır.
Silikat mineralleri, çok azı dışında bütün kayaların bünyesinde bulunmaktadır. Yerkabuğunun yüzde 90’ı bu minerallerden oluşmaktadır. Kayaların içinde en yaygın karşılaşılan silikat mineralleri kuvars ve feldispat grubu minerallerdir.
Silikat mineralleri, tanımlanmış tüm minerallerin yüzde 25’ini ve en çok bulunan minerallerin yüzde 40’ını oluşturmaktadır. Bu nedenle çok önemli bir mineral grubudur.
Silikat mineralleri yapı malzemeleri ve cam üretiminde hammadde olarak çok yaygın kullanılmaktadır. Bütün silikat minerallerinin ana yapısını silikat iyonu oluşurur. Doğada silisyum her daim oksijen ile bağlı durumdadır. Oksijen ve silisyum elementleri yerkabuğunun neredeyse yüzde 70’ni oluşturmaktadır.
Silikatlar oksijen ile bağlanış şekillerine göre altı gruptur: izole / ada silikatları, çiftli silikatlar, halka silikatları, tek ve çift zincir silikatları, levha / tabaka silikatları ve çerçeve / kafes yapılı silikatlar.
Silikat mineralleri sert ve zor ergiyen mineraller arasındadır. Asit testi ve çizilme testi gibi yöntemlerle tanımak kolay değildir. Işığı geçirme ve çift kırma gibi özellikleri sayesinde ince kesitte polarize ışık altında tespit edilirler. Gelişmiş laboratuvarlarda silika belirleme testleri yapılmaktadır.
İnşaat sektöründe faaliyet gösteren işletmeler düşük maliyetle ama kaliteli üretim yapmak zorundadır. Bu yüzden kuruluşumuz işletmelere, malzeme testleri kapsamında, yüksek tanımlı mineraloji testleri arasında, silika belirleme hizmetleri vermektedir. Bu çalışmalarda amaçlanan, işletmelerin daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli ürün ve hizmetler üretmesidir.
Yüksek tanımlı mineraloji testleri arasında, işletmelere sunulan silika belirleme hizmetleri yanı sıra kuruluşumuz malzemelere yönelik başka hizmetler de vermektedir.