İnşaat sektöründe sadece beton ve çimento değil, aynı esnada agrega da standartlara uygun üretilmek zorundadır. Beton üretiminde kum, çakıl ve kırmataş gibi malzemeler kullanılmaktadır ve bunların genel adı agregadır. Genel olarak beton içindeki agrega oranı hacimsel olarak yüzde 60-75 arasında olması gerekmektedir. Betonun kalitesi ve güvenliği bakımından önemli bir yer tutan agrega çok önemli bir bileşendir.
Tane boyutlarına bağlı olarak agregalar kum ve kırma kum gibi ince agregalar ve çakıl ve kırmataş gibi kaba agregalar olarak gruplanmaktadır. Her iki durumda da agregalarda şu temel özelliklerin bulunması aranmaktadır: sert, dayanıklı ve gözeneksiz olmalı, deniz kabuğu, odun parçaları gibi zayıf taneler içermemeli, aşınmaya ve basınca karşı dayanıklı olmalı, içeriğinde toz, toprak gibi betona zarar verecek maddeler bulunmamalı, yine içeriğinde yassı ve uzun taneler bulunmamalı ve çimento ile zararlı bir tepkimeye girmemelidir.
Beton ve agrega analizlerinde, elek analizi, özgül ağırlık testi, yassılık testi ve su emme testi gibi testler belli aralıklarla yapılmalı ve kalitesi sürekli kontrol edilmelidir. Bu testlerde esas alınan standart şudur: TS 706 EN 12620+A1 Beton agregaları standardı. Bu özellikleri ile agrega, hazır beton sektöründe çok stratejik bir öneme sahiptir. Bu nedenle üretici firmalar, beton karışımına giren tüm malzemelerde standartlara uygunluk belgesi aramaktadır.
İnşaat sektöründe faaliyet gösteren işletmeler düşük maliyetle ama kaliteli üretim yapmak zorundadır. Her sektörde olduğu gibi burada da zorlu bir rekabet yaşanmaktadır. Bu yüzden kuruluşumuz işletmelere, malzeme testleri kapsamında, beton ve agrega analiz hizmetleri vermektedir. Bu çalışmalarda amaçlanan, işletmelerin daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli ürün ve hizmetler üretmesidir.
Beton ve agrega analiz hizmetleri yanı sıra kuruluşumuz malzemelere yönelik başka hizmetler de vermektedir.