Uranyum doğada serbest durumda bulunmaz. Çeşitli elementlerle birleşir ve uranyum minerallerini oluşturur. Dünyada yüzlerce uranyum minerali bulunmaktadır. Bunlar genelde kayaçlar içindedir. Ancak bu minerallerde genelde ekonomik boyutta uranyum bulunmaz. Az sayıda işlenebilir uranyum minerali bulunmaktadır. Günümüzde nükleer enerji hammaddeleri olarak sadece uranyum ve toryum bulunur. Bunlardan toryuma dayalı nükleer santrallar ekonomik olmadığı için henüz devreye girmemiştir
Dünyada genelinde 2,6 milyon ton uranyum rezervi olduğu hesaplanmıştır. Ülkemizde ise ciddi bir uranyum ve toryum yatağı yoktur.
Uranyum üretiminde uygulanacak yöntem, yatağın derinliğine, oluşum şekline, tenörüne ve rezervine bağlı olarak değişir. Yeraltından çıkarılan cevher, kırma ve öğütme işlemlerinden sonra, ön zenginleştirme işlemlerinden geçirilmekte ve saflaştırılır. Bir başka yöntemde ise kuyular açılır ve yatağa bazı kimyasal maddeler enjekte edilir ve uranyum çözeltisi elde edilebilir.
Nükleer santrallerde kullanılacak uranyumun zenginleştirilmesi gerekir. Bu işlemin amacı, uranyum içinde, nükleer füzyon esnasında en iyi sonucu veren uranyum 235 atomlarının miktarını artırmaktır. Zenginleştirme işlemleri kolay değildir. Ayrıca çok fazla enerji gerektirir. Bu yüzden zenginleştirme tesisi kurmak için büyük bir enerji programına ve enerji santrallerine sahip olmak gerekmektedir.
Üretilen uranyum en fazla nükleer enerji santrallerinde yakıt olarak ve nükleer patlayıcı yapımında kullanılmaktadır.
İşletmeler daha düşük maliyetle daha kaliteli ürünler üretmek konusunda ciddi bir rekabet içindedir. Bir yandan da sosyal sorumluluk duygusu ile hareket etmek ve bunu kanıtlamak ihtiyacındadır. Bu nedenle kuruluşumuz nükleer hizmetler kapsamında uranyum üretimine yönelik hizmetler vermektedir. Bu çalışmalarda amaçlanan, işletmelerin daha etkin, yüksek performaslı ve kaliteli ürün ve hizmetler üretilmesidir.
Uranyum üretimine yönelik hizmetler yanı sıra kuruluşumuz başka enerji kaynakları hizmetleri de vermektedir.