Nükleer enerji hammaddesi olarak doğada sadece uranyum ve toryum elementleri bulunmaktadır. Uranyum, yaygın bir biçimde birçok reaktörde kullanılmaktadır. Ancak, toryum kullanılan nükleer santrallar, teknolojilerin gelişmesi ile birlikte günümüzde daha yeni yeni enerji hammaddesi olarak kullanılır.
Özellikle İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra uranyum arama çalışmaları bazı ülkelerde gizli gizli başlatılmıştır ve hala sürdürülmektedir. Modern uranyum arama yöntemleri ise günümüzde gelişmiş ülkelerde açıkça ve yoğun bir biçimde devam etmektedir. Ancak, toryum aramaları için durum farklıdır. Bilinen toryum yatakları tamamen uranyum aramaları sonunda bulunmuştur.
Uranyum aramalarında, arazi çalışmalarının temelini, uranyum yatağının jeolojik yapısı ve şekli belirlemektedir. Bugün uranyum aramaları, gelişmiş radyometrik cihaz ve yöntemlerle yapılmaktadır ve jeolojik teknolojilerden yararlanılır.
Son yıllarda hızla gelişen teknolojinin gerektirdiği enerji talebi çok fazladır. Giderek artan bu talebin geleneksel yollardan karşılanması ise güçtür. Nükleer enerjiye olan ilgili bundan dolayı artmaktadır. Özellikle gelişmiş ülkelerde nükleer gücün enerji üretimindeki payı gün geçtikçe artmaktadır. Bu paralelde uranyumun özellikleri ve kalitesi konusunda tarafların anlaşmazlığa düşmeleri çok mümkündür. Bu yüzden yetkili kuruluşlar, anlaşmazlık durumlarının çözümünde ve gerek duyuduğunda hakem tayininde görev almaktadır.
İşletmeler daha düşük maliyetle daha kaliteli ürünler üretmek konusunda ciddi bir rekabet içindedir. Bir yandan da sosyal sorumluluk duygusu ile hareket etmek ve bunu kanıtlamak ihtiyacındadır. Bu nedenle kuruluşumuz nükleer çalışmalar alanında uranyum için gözetim hizmeti ve numune alma hizmetleri kapsamında tarafların anlaşması ve hakem tayini hizmetleri vermektedir. Bu çalışmalarda amaçlanan, işletmelerin daha etkin, yüksek performaslı ve kaliteli ürün ve hizmetler üretilmesidir.
Tarafların anlaşması ve hakem tayini hizmetleri yanı sıra kuruluşumuz başka enerji kaynakları hizmetleri de vermektedir.