Ham petrol ve petrol ürünleri çok farklı fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip bileşiklerdir. Esasen ham petrol, yer kabuğundan çok derinlerde, bitkisel ve hayvansal maddeler ısı ve basınç altında ayrışarak meydana gelmiştir. Bu nedenle de bulundukları bölgeye göre kompozisyon ve özellikleri farklılık göstermektedir.
Petrolün kimyasal yapısı, naftenik ve parafinik hidrokarbonlar ve kükürt, azot ve oksijen içeren bileşiklerden oluşmuştur. Bu bileşimde çok az miktarda metal bileşikler de vardır. Ham petrol 1950’li yıllara kadar, çıkarıldıkları yerde rafine ediliyor ve benzin, mazot ve fuel-oil elde ediliyordu. Bu süreçte sadece rafine edilmiş petrol ürünleri taşınıyordu. Ancak ardından ham petrol taşınmaya başlanmış ve rafinasyon işlemleri gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yapılmaya başladı.
Bu noktada su ve nem ile temas eden petrol ürünlerinde, buharlaşma, çözünme, çökelme, emülsiyon, oksidasyon ve mikrobiyal ayrışma gibi birçok etkilenmeler ortaya çıkmıştır. Mikrobiyal ayrışma, su ve nem yüzünden petrol ürünlerinin belli bir süreç içinde, ortamda bulunan özellikle bakteriler gibi mikroorganizmalar tarafından ayrıştırılmasıdır. Ayrışma hızı, hidrokarbon türüne ve ortam sıcaklığına bağlı olarak değişmektedir. Ortamda bulunan tuz miktarı da mikrobiyal aktiviteyi arttırmakta ve biyolojik ayrışmayı hızlandırmaktadır. Mikrobiyolojik ayrışma oranında, hidrokarbonların bir bölümü etkili olmaktadır.
İşletmeler daha düşük maliyetle daha kaliteli ürünler üretmek konusunda ciddi bir rekabet içindedir. Bir yandan da sosyal sorumluluk duygusu ile hareket etmek ve bunu kanıtlamak ihtiyacındadır. Bu nedenle kuruluşumuz işletmelere akaryakıt laboratuvar hizmetleri kapsamında petrol, gaz ve kimyasallar için mikrobiyolojik test hizmetleri vermiştir. Bu çalışmalarda amaçlanan, işletmelerin daha etkin, yüksek performaslı ve kaliteli ürün ve hizmetler üretmesidir.
Petrol, gaz ve kimyasallar için mikrobiyolojik test hizmetleri yanı sıra kuruluşumuz başka enerji kaynakları hizmetleri de vermektedir.