Ürün tasarımında metal mazlemeler için en fazla önemsenen özellikler, bazı kuvvetler altında malzemelerin ne ölçüde şekil değiştirdikleri ve ne kadar dayanıklı olduklarıdır. Metal testler arasında en yaygın başvurulan test, çekme testidir. Bu testlerde malzeme önce elastik şekil değişimine arkasından plastik şekil değişimine maruz bırakılır. Bir noktada malzeme kırılarak kopar. Bu süreçte malzemeye etki yapan kuvvet ve mazlemede meydana gelen uzama sürekli olarak kaydedilir.
Metal malzemeler eğer ürün içinde bir basma yüküne maruz kalacaksa basma testleri yapılır. Basma testleri kuvvetin basma olması dışında çekme testine benzer şekilde yapılır. Burada malzemenin basınç etkisi altında şekil değiştirme özellikleri belirlenir.
Bir başka metal malzeme testi sertlik testidir. Bir malzemenin sertliği, yüzeyine batırılan sert bir cisme karşı malzemenin gösterdiği direnç değeridir. Malzemeye uygulanan kuvvetin büyüklüğüne göre, Brinell, Vickers veya Rockwell sertlik ölçme yöntemleri kullanılır. Sanayide ürün dayanıklılığını ve kalitesini göstermesi açısından sertlik testleri de sıkça uygulanır.
Bu sayılanlar dışında da metal malzemelerin mekanik özelliklerini tespit etmek için, akma dayanımı, kopma dayanımı, eğme dayanımı, yorulma dayanımı, darbe dayanımı, çentik darbe testi, sürünme dayanımı, aşınma dayanımı, sürtünme katsayısı, süneklik ve gevreklik gücü ve tokluk testi gibi çok sayıda testler yapılmaktadır.
İşletmelerin global anlamda güç kazanmaları ve rakipleri ile mücadelede sürdürülebilir başarı kazanmaları, ancak standartlara uymaları ve bunu kanıtlamaları ile mümkün olmaktadır. Bu yüzden laboratuvarımız tarafından malzeme testleri kapsamında metal testleri yapılmaktadır. Bu çalışmalarda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından belirlenen standartlara, test ve analiz yöntemlerine ve yürürlükte olan yasal düzenlemelere uyulmaktadır.
Ayrıca metal testleri yanında laboratuvarımızda başka ölçüm, test ve analiz hizmetleri de verilmektedir.