EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Sektörel

Arıza ve Hasar Analizi

Hasar, herhangi bir olayın malzeme üzerinde yol açtığı zarardır. Bir malzeme veya sistem, gördüğü hasar yüzünden tamamen kullanılmaz duruma gelirse fonksiyonunu kaybetmiş olur. Ancak bazı durumlarda kullanılabilecek durumda olmasına rağmen beklenen performansı yeterince göstermez Ya da ciddi hasar görmüştür ve kullanılması zararlı olabilir. Bu durumlarda hasar analizinin yapılması gerekir. Hasar analizinin amacı, hasara uğrayan parça veya sistemi tespit etmek ve buna neden olan teknolojik hatayı bulmasıdır.

Arıza ve Hasar Analizi

Kimya, maden, metalürji ve imalat gibi sektörlerde karşılaşılan hasarların, genel anlamda şu nedenlerle meydana geldiği gözlenmiştir:

  • Yanlış malzeme seçimi (yüzde 38)
  • Fabrikasyon veya üretim hatası (yüzde 15)
  • Yanlış ısıl işlem uygulaması (yüzde 15)
  • Tasarım hatası (yüzde 11)
  • Beklenmeyen çalışma koşulları (yüzde 8)
  • Yetersiz çalışma ortamı koşulları (yüzde 6)
  • Kalite kontrol yapılmaması (yüzde 5)
  • Yanlış malzeme kullanılması (yüzde 2)

Yetkili kuruluşlar tarafından verilen arıza ve hasar hizmetleri genel anlamda şu çalışmaları kapsamaktadır: malzeme değerlendirmesi, korozyon araştırması, kırılma durumu, elektronik değerlendirme, yangın hasarı soruşturması, bilirkişi tanıklığı ve tasarım gözlemlenmesi.

Hasar analiz raporu temelde şu bilgileri içerir: Olayın meydana geliş şekli, hasar anındaki işletme koşulları, hasara uğrayan parçanın servis kayıtları, parçanın kimyasal bileşimi ve mekanik özellikleri, parçanın metalurjik inceleme sonuçları ve hasarın hangi sebepten oluştuğu.

İşletmelerin küresel anlamda güç kazanmaları ve rakipleri ile mücadelede sürdürülebilir başarı kazanmaları, ancak standartlara uymaları ve bunu kanıtlamaları ile mümkün olmaktadır. Bu yüzden kuruluşumuz üretim ve ürünlere yönelik hizmetler kapsamında arıza ve hasar analizi hizmetleri vermektedir. Bu çalışmalarda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından belirlenen standartlara, test ve analiz yöntemlerine ve yürürlükte olan yasal düzenlemelere uyulması gerekmektedir.

Ayrıca arıza ve hasar analizi hizmetleri yanında kuruluşumuz tarafından başka üretim ve ürünlere yönelik hizmetler de vermek gerekir.

Arıza ve Hasar Analizi