Planya tezgahları, kesici bıçaklar yardımı ile ahşap malzemelerden parçalar kesen ve rendeleme yapan, bazı durumlarda yüz açma veya yüzey açma gibi işlemlede kullanılan tezgahlardır. Tomruk durumundaki ağaçtan, önce şerit testereler kullanılmak suretiyle keresteler elde edilir, arkasından ağacın kaba düzlemesi için planya tezgahlarından yararlanılır. Bunun için ağaç önce sabitlenir, arkasından planya ile düzeltme işi yapılır. Bu şekilde ağaç istenilen kalınlığa getirilmiş ve düzlenmiş olur.
Planya tezgahlarında, motor gücü kayışlarla kesici bıçağa aktarılır. Bıçaklar yatay bir eksende döner ve işlenecek ağaçtan talaş çıkartarak kesim yapar. Bıçağın ön ve arkasında hareketli tablalar bulunur. Bu tablalar ile talaş kalınlığı ayarlanır. Ön tabla talaş miktarını ayarlamak için, arka tabla ise yatay gönye olarak kullanılır.
Bugün ağaç işleri atölyelerinde, şerit testere makinelerinden sonra en fazla planya tezgahları kullanılmaktadır. İş parçalarının doğrusal hareket yaptığı, kesici takımının ise sabit kaldığı planya tezgahlarına bazı işyerlerinde vargel tezgahı dendiği de olmaktadır.
Yürürlükte olan yazal düzenlemelere göre planya tezgahlarının her yıl en azından bir kere, makina mühendisleri, makina teknikerleri ve yüksek teknikerler tarafından kontrol ve muayene edilmesi gerekmektedir.
Akredite olmuş muayene kuruluşları, planya tezgahlarının muayenelerini yapmaktadır. Bu çalışmalarda dikkate alınan başlıca standartlar şunlardır:
Kuruluşumuz, güçlü bir teknolojik altyapı ve çalışan kadrosu ile tezgahların periyodik kontrollerini de yapmaktadır. Bu çerçevede olmak üzere işletmelere planya tezgahlarının muayenesi hizmetleri vermektedir. Bu çalışmalarda, yürürlükte olan yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve genel kabul görmüş test ve muayene yöntemlerine uygun hareket edilmektedir.