Ülkemizdeki geleneksel küçük sanayi giderek gelişiyor. Bu işyerleri kısıtlı teknolojik imkanlarla ve nispetminimum maliyetlerle, sınırlı ölçekte üretim yapmaya çalışmaktadır. Daha çok emek yoğun olarak varlıklarını sürdüren bu işyerleri, faaliyetlerini çoğu zaman sanayinin bir tamamlayıcısı niteliğinde geliştirmektedir.
Küçük sanayi işyerlerinde üretim yapılırken, makina ve ekipmanlar yerini, çoğunlukla maharet ve kabiliyete bırakmıştır. Bu işyerinden patronlar ustalıktan, işçiler çıraklıktan gelmektedir. Üretim aracı olarak da çoğunlukla tezgahlar kullanılmaktadır. Üretim faaliyetleri bu tezgahlarda daha çok el emeğine dayanırken, bütün sorumluluk işletme sahibinin üzerindedir.
İşletmelerde çok çeşitli tezgahlar kullanılmaktadır. Örneğin torna tezgahlarında şekil verilecek malzeme kesici araç yönünde hareketlendirilerek talaş kaldırılmak suretiyle işlenmektedir. Torna tezgahlarında genel anlamda silindir veya konik şekili yüzeyler işlenir. Bu tezgahlarda ayrıca matkapla delik açma, profillerde vidalama yapma, taşlama, frezeleme ve yay sarma gibi işlemler yapılmakta, demir, ağaç veya plastik malzemelere istenilen şekiller verilmektedir. Yıllar önce kullanılan ilkel torna tezgahlarının yerini bugün hidrolik kumandalı ve sayısal kontrollü takım tezgahları almıştır.
Freze tegahlarında da şekil verilecek malzeme üzerinden, kendi ekseni çevresinde dönen kesici sayesinde talaş kaldırılmaktadır. Burada işlenecek malzemenin ileri geri hareketi iş budur. Freze tezgahlarında düz veya eğri yüzeyler işlenmekte veya malzeme yüzeyinde dişli çarklar ve kanallar açılmaktadır.
Çeşitli işletmelerde kullanınılan geleneksel tezgahlardan birkaçı şu şekildedir: azdırma tezgahları, balans tezgahları, broşlama tezgahları, kılavuz çekme makinaları, perçinleme makinaları, kumlama makinaları, pirinç kesme tezgahları, profil kıvırma tezgahları, profil doğrultma tezgahları, taşlama tezgahları, testere makinaları ve zımpara makinaları. Ancak günümüzde teknolojinin de desteği ile bu geleneksel tezgahlar daha fazla güçlenmiş ve bilgisayar destekli hale gelmiştir.
Ancak şurası bir gerçektir ki bu tezgahların neredeyse tamamı elektrik enerjisi ile çalışan makinalardır. Bir yandan çalışanların can güvenliğini korumak bir yandan da işletmelerin mal güvenliğini sağlamak amacı ile, bu makinaların düzenli bakımlarının yaptırılması gerekmektedir. 2013 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği, tezgahları da kapsamına almıştır. Buna göre ilgili standartlarda başka koşul öngörülmemişse, takım tezgahları her yıl en az bir kere makine mühendisleri, makine teknikerleri veya yüksek teknikerler tarafından kontrol edilmelidir.
Yetkili muayene kuruluşları tarafından gerçekleştirilen muayene hizmetleri arasında tezgahların periyodik kontrolleri hizmetleri de bulunmaktadır. Kuruluşumuz bu kapsamda olmak üzere, güçlü bir teknolojik altyapı ve çalışan kadrosu ile bu çerçevede başlıca şu hizmetleri vermektedir:
Bu çalışmalarda, yürürlükte olan yasal düzenlemeler ve yerli ve yabancı standartlar dikkate alınmakta ve kusursuz bir biçimde hizmet verilmektedir.