Tahribatsız muayene yöntemleri, malzemelerin fiziki yapısına ve dış yüzeyine zarar vermeden olası düzensizliklerin tespit edilmesini sağlayan yöntemlerdir. Bugün malzemelerin servis güvenirliği arttıkça ve tüketicilerin daha kaliteli ürün beklentileri yükseldikçe, tahribatsız muayene yöntemleri de çeşitlenmeye ve yaygınlaşmaya başlamıştır.
Tahribatsız muayene yöntemlerinde, malzeme hataları daha hassas tanımlanmakta, kontrol ve muayene faaliyetleri daha hızlı gerçekleşmekte ve kontrol ve muayene çalışmaları için işletme maliyetleri düşmektedir.
Bu şekilde bir yandan da çok farklı tahribatsız muayene yöntemleri geliştirilmekte ve daha gelişmiş cihazlar üretilmektedir. Başlıca tahribatsız muayene yöntemleri şu şekilde sıralanabilir: görsel kontrol, sıvı emdirme (penetrant sıvısı), magnetik parçacık, radyografik ve radyoskopik kontrol (röntgen ışınları ile), girdap akımları, ultrasonik kontrol, kaçak testi ve sonik kontrol. Uygulanacak yönteme, malzemenin cinsine ve aranan hata çeşidine bağlı olarak karar verilmektedir. Bu yöntemlerin birbirlerine göre üstün tarafları vardır ve çoğu zaman birbirlerinin tamamlayıcısı durumundadır.
Bu yöntemler, malzemenin kullanım amacı için gerekli olan özelliklerini bozmadan ve değiştirmeden, malzemeye hasar vermeden ve gerektiği zaman malzemenin bütününün muayenesine olanak sağlayan bazı muayene ve testler içermektedir. Tahribatsız muayene yöntemleri ile, malzemenin incelenen noktasındaki bir hatanın nasıl kaynaklandığı daha üretim faaliyetlerinin başlangıcında tespit edilmekte ve işletmeye zamanında hataları düzeltme imkanı verilmektedir. Bu sayede son ürünün güvenirliği sağlanmış olmaktadır. Üstelik bu işlemler için malzemelerden herhangi bir örnek alınması gerekmemektedir.
Tahribatsız muayene çalışmaları, malzeme üzerinde hiçbir iz ve hasar bırakmaz. Bu açıdan bu muayene yöntemleri üretimi tamamlanmış parçalara uygulanmaktadır. Yapılacak test ve muayene çalışmaları ile parçanın bir hata içerip içermediği tespit edilmiş olmaktadır.
Tahribatsız muayene yöntemleri, makina mühendisliği sektöründe, araştırma ve geliştirme çalışmalarında, üretim yöntemi konrolünde, kalite kontrol çalışmalarında ve servis süreçlerinin değerlendirilmesinde, geniş uygulama alanı bulmaktadır.
Tahribatsız malzeme çalışmaları, işletmelerde kalite kontrol faaliyetlerinin en önemli kısmıdır. İncelenen malzemeler zarar görmeden test ve muayene edilmekte ve ürünün dinamik ve statik yapıları, sızıntı nedenleri, hatalı noktaları, hatanın boyutları ve malzemenin gerilme özellikle hakkında bilgi edinilmiş olmaktadır.
Bu yöntem, sadece imalat esnasında değil, ürün belli bir süre kullanıldıktan sonra da uygulanabilmektedir. Bu şekilde malzemenin aşınma ve korozyon etkileri ve iç yapısında meydana gelen boşluklar, çatlaklar ve kesit azalması gibi hatalar bulunmaktadır.
Akredite muayene kuruluşları tarafından gerçekleştirilen muayene hizmetleri arasında tahribatsız muayene, test ve denetim çalışmaları da bulunmaktadır. Kuruluşumuz bu kapsamda olmak üzere, güçlü bir teknolojik altyapı ve çalışan kadrosu ile bu çerçevede başlıca şu tahribatsız muayene hizmetlerini vermektedir:
Bu çalışmalarda, yürürlükte olan yasal düzenlemeler ve yerli ve yabancı standartlar dikkate alınmakta ve kusursuz bir biçimde hizmet verilmektedir.