Zincir veya çelik sapanlar, çok ağır yükleri hızlı, kolay ve güvenli bir biçimde kaldırmayı ve taşımayı sağlayan araçlardır. Sapanlar baklalı zincirden ve gerekli bağlantılardan oluşmaktadır. Bu bağlantılar genel anlamda çelik kanca ve halkalardır. Sapanların, kullanıldıkları alana ve kaldırılacak yükün özelliklerine bağlı olarak farklı kavrama ve bağlama türleri bulunmaktadır. Zincir sapanlar işletmelerin ihtiyaçlarına göre çok çeşitli şekillerde kullanılabilir. Örneğin tek kollu sapanlar, çift kollu sapanlar veya çok kollu sapanlar kullanılabilir. Hatta kol boyları ihtiyaca göre ayarlanabilen sapanlar da bulunmaktadır. Kısaca sınırsız şekilde sapan yaratılabilir.
Baklalı çelik zincir sapanlar çok eskilerden beri yükleri kaldırmak amacı ile kullanılmıştır. Ancak bunlar fazla yaygınlaşmamıştır. Çünkü zinciri istenilen bir sapan şekline sokmak fazla pratik olmamıştır. Bunun yanında fazla ağır olduklarından işletmeler fazla tercih etmemiştir. Son yıllarda zincir sapan kullanımı daha yaygındır. Çünkü zincir sapan yapımında artık alaşımlı özel çelik kullanılmaktadır ve bu tür zincirler daha fazla dayanma gücüne sahip olduklarından daha ağır yükleri kaldırabilmektedir. Ayrıca zincir sapanlar kaynak gerektirmemekte ve özel bağlantı elemanları ile kısa sürede yapılmaktadır.
Sapanlar yük altında çalıştıkları için, işletmelerde can ve mal güvenliğini sağlamak önemli olmaktadır. Yetkili muayene kuruluşları tarafından gerçekleştirilen, sapanların test ve muayeneleri çalışmalarında göz önünde tutulan birkaç standart şunlardır:
Kuruluşumuz, test ve muayene hizmetlerini verirken, yürürlükte olan yasal düzenleme esaslarını ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartları dikkate almaktadır. Aynı şekilde kaldırma iletme makinalarının periyodik kontrolleri kapsamında, sapanların periyodik kontrol ve muayene hizmetleri de verilmektedir.