Tonlarca yüklerin bir noktadan farklı bir noktaya lojistiğinda kullanılan en önemli araçlardan biri köprülü vinçlerdir. Köprülü vinçler hem kaldırılacak yükün ağırlığına, hem de kullanım alanlarının özelliklerine göre farklı sınıflara ayrılmaktadır. Çok yüksek ağırlıkları kaldırmak için tasarlanmış köprülü vinçler, limanlarda, büyük inşaatlarda ve büyük depolarda tercih edilmektedir. Ancak orta ölçekli işletmelerin birçoğunda da köprülü vinçler kullanılmaktadır.
Bu vinçlerin en önemli parçası, vincin hareket kabiliyetini etkileyen kiriştir. Kirişler genelde iki duvar arasına güçlü ve sağlam şekilde kurulur. Duruma göre köprülü vinçler tek kirişli veya çift kirişli olabilir. Çift kirişli vinçler doğal olarak daha ağır yükler için kullanılmaktadır. Köprülü vinçler genel anlamda 150 tona kadar ağırlık taşıyabilirler. Ancak yüksek tavanlı atölyelerde, 10 tondan daha fazla yük kaldırması önerilmemektedir.
Bazı vinçlere akıllı özellikler ilave edilmiştir. Bu durum köprülü vinçlerin daha kolay kullanılmasını ve daha yüksek verim alınmasını sağlar. Olası hatalar da en aza indirilmiş olur. Çünkü akıllı sistemler köprülü vinçlerde güvenliği arttırmaktadır.
Köprülü vinçlerin uzaktan kumandalı veya kablolu kumanda seçenekleri vardır. Performansları yüksektir ve uzun yıllar kullanılabilir. Ancak düzenli bakımlarının yapılması çok önemlidir. Çalışanların can güvenliği ve işletmelerin mal güvenliği açısından düzenli bakımların ihmal edilmemesi gerekmektedir.
Akredite olmuş muayene kuruluşları tarafından köprülü vinçlerin test ve muayeneleri yapılmaktadır. Bu çalışmalarda dikkate alınan başlıca standartlar şunlardır:
Kuruluşumuz, güçlü bir teknolojik altyapı ve çalışan kadrosu ile kaldırma iletme makinalarının periyodik kontrollerini gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda yapılan çalışmalardan biri de köprülü vinçlerin periyodik kontrol ve muayenesidir. Bu çalışmalar yürürlükte olan yasal düzenlemeler ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar esas alınarak kusursuz bir biçimde verilmektedir.