İnşaat sektörü ilerledikçe, bina cephe asansörlerinin ve platformlarının kullanımı da artmıştır. Ancak ne yazık ki bu artış ile birlikte bu araçların kullanımından kaynaklanan iş kazaları da artış göstermektedir.
Cephe asansörleri, bir dişli mekanizması üzerinde hareket eden, kolayca monte edilebilen ve sökülebilen, istenilen katlarda durması sağlanan bir yüksek çalışma aracıdır. Bu asansörler hem dış cephelere hem de binanın asansör boşluğuna monte edilebilmektedir. Katlar yükseldikçe de asansörün daha yükseğe çıkması sağlanmaktadır. Cephe asansörleri sadece inşaatlarda değil, barajlar, viyadükler ve çimento bacaları gibi farklı alanlarda da kullanılmaktadır.
Cephe asansörlerinde en fazla karşılaşılan problemler, asansörün düşmesi, eğilmesi ve kırılması durumlarıdır. Ayrıca çoğu zaman elektrik problemleri yaşanmaktadır. Dış cephe aracı olduğundan şiddetli rüzgar ve fırtınalar da bazen etkili olmaktadır. Asansörlerin aşırı yüklenmesi, hatalı kullanılması veya hatalı kurulmuş olması da kazalara neden olmaktadır. 2010 yılında yapılan bir çalışmaya göre iş kazalarının yüzde 15’e yakını, yüksekten düşme ile alakalıdır.
Cephe asansörlerinin ve platformalarının güvenliğini sağlamaya yönelik olarak İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ve Yapı İşlerinde Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gibi yasal düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemeler cephe asansörlerinin de yekili muayene kuruluşları tarafından test ve muayenelerinin yapılmasını öngörmektedir.
Bu çalışmalarda dikkate alınan başlıca standartlar şunlardır:
Kuruluşumuz, güçlü bir teknolojik altyapı ve çalışan kadrosu ile kaldırma iletme makinalarının periyodik kontrollerini gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda yapılan çalışmalardan biri de cephe asansörlerinin periyodik kontrol ve muayenesidir. Bu çalışmalar yürürlükte olan yasal düzenlemeler ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar esas alınarak kusursuz bir biçimde verilmektedir.