Kompresörler, atmosferik havayı veya düşük basınçlı gazları sıkıştırmak ve yüksek basınçlı hava veya gaz elde etmek amacı ile kullanılan iş makinalarıdır. Farklı amaçlara yönelik ve farklı teknolojilerin kombinasyonu ile üretilmiş sayısız kompresör çeşidi bulunmaktadır. Başlıca kompresör çeşitleri, dinamik kompresörler (turbo kompresörler), değişken hacimli kompresörler ve döner rotorlu kompresörlerdir. Ancak hangi çeşidi olursa olsun temelde iki farklı kompresör çalışma prensibi bulunmaktadır: turbo kompresörler ve pistonlu kompresörler. Turbo kompresörler dinamik kompresörler sınıfına girmektedir. Bunlar hava veya gaz moleküllerinin hızını arttırarak enerjilerini yükseltirler. Pistonlu kompresörler ise hava veya gazı belli bir hacme alır ve bu hacmi daraltarak basıncını artırır.
Bugün işletmeler tarafından en fazla pistonlu ve vidalı kompresörler kullanılmaktadır. Vidali kompresörler, biri erkek diğeri dişi iki vidanın birlikte dönmesi ve aralarında kalan vida boşluğunda havanın veya gazın sıkıştırılması prensibi ile çalışmaktadır.
Kompresörlerin içinde basınçlı hava veya gaz bulunduğu için periyorik bakımlarının yapılmaması durumunda patlama tehlikesi çok yüksektir. Bu durum hem çalışanların can sağlığı, hem de işletmenin göreceği maddi kayıplar bakımından risk yaratmaktadır.
Muayene kuruluşları tarafından verilen iş makinalarının periyodik kontrolleri kapsamında, kompresörlerin periyodik kontrol ve muayenesi hizmetleri de bulunmaktadır. Bu çalışmalarda başvurulan belli başlı standartlar şunlardır:
Kuruluşumuz, yürürlükte olan yasal düzenleme esaslarını ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartları dikkate alarak iş makinalarının periyodik kontrolleri kapsamında kompresör periyodik kontrol ve muayenesi hizmetleri vermektedir. Bu çalışmalarda en son teknolojik cihazlar ve yöntemler kullanılmakta ve hızlı, güvenilir ve kaliteli sonuçlar alınmaktadır.