Jeneratörlerin çalışma sistemi, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirmeye dayanmaktadır. Çok küçük boyutlardan çok büyük tesislere kadar farklı kapasite ve büyüklüklerde jeneratör üretilmektedir. Mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren iki çeşit makina bulunmaktadır. Bunlardan biri alternatörlerdir. Bunlar alternatif akım imal eden makinalardır. Diğeri ise doğru akım jeneratörleri veya dinamolardır. Bunlar doğru akım imal eden makinalardır. Ancak bu makinalarda elektrik enerjisi kaynağı aynıdır. Farklı olan sadece makinanın tasarım ve üretimidir.
Bugün elektrik enerjisinin büyük bir kısmı alternatif akım jeneratörlerle üretilmektedir (alternatörler).
Elektrik enerjisi elde etmek için kullanılan başlıca mekanik enerji kaynakları şunlardır: su enerjisi, güneş enerjisi, buhar türbini ve rüzgar enerjisi. Bunlar jeneratörlerin çalışması için gerekli ilk hareketi sağlamaktadır. Aslında jeneratörlerin çalışma ilkeleri, bir hayli basittir. Elektrik motorları gibi ancak ters yönde çalışır. Jeneratör kullanımına en fazla gerek duyulan yerler, elektrik katitileri, elektrik enerjisinin hiç bulunmadığı yerler ve sürekli elektrik enerjisi gerektiren hastane ve benzeri yerlerdir. Büyük ve küçük birçok işletmede jeneratörler kullanılmaktadır. Genelde işletmelerde benzinli veya dizel jeneratörler kullanılmaktadır.
Muayene kuruluşları tarafından verilen iş makinalarının periyodik kontrolleri kapsamında, jeneratörlerin periyodik kontrol ve muayenesi hizmetleri de bulunmaktadır. Bu çalışmalarda başvurulan belli başlı standartlar şunlardır:
Kuruluşumuz, yürürlükte olan yasal düzenleme esaslarını ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartları dikkate alarak iş makinalarının periyodik kontrolleri kapsamında jeneratör periyodik kontrol ve muayenesi hizmetleri vermektedir. Bu çalışmalarda en son teknolojik cihazlar ve yöntemler kullanılmakta ve hızlı, güvenilir ve kaliteli sonuçlar alınmaktadır.