Ne yazık ki bütün uyarılara ve alınan önlemlere ramen iş makinaları kullanımında birçok kaza yaşanmaktadır. Bu kazaların birçok nedenleri var. Ancak en çok karşılaşılan durumlar, iş makinalarını kullanan operatörlerin ehliyetli olmaması, iş makinalarının bakımlı olmaması, makinada gerekli güvenlik sistemlerinin olmaması, iş makinalarının trafiğinde gerekli önlemlerin alınmamış olması ve çalışma otamında alınması gerekli önlemlerin alınmamış olmasıdır.
İş kazaları yaşamamak için iş makinalarını kullanan operatörlerin eğitimli ve bilinçli olmaları, alınan güvenlik tedbirlerine inanmaları ve bu tebirlere uyma alışkanlığı kazanmaları sağlanmalıdır.
Bunun yanı sıra operatörlerin bir güvenlik programına sahip olmaları, iş elbisesi ve koruyucu ekipmanlar kullanmaları, kullandıkları makinaların özelliklerini çok iyi bilmeleri, iş makinelerinin bakımlı olduğunu kontrol etmeleri, yapacakları işe güvenle hazırlanmaları, çalışma alanında güvenliği sağlamaları ve işe başlamadan önce son kontrolleri yapmaları gerekmektedir. İş makinaları kullanılmaya başlanmadan önce güvende olmak ve test edilmek zorundadır. Bu çerçevede olmak üzere iş maknalarının acil durum ve park frenleri kontrol edilmeli, durup kalkabildiklerinden emin olunmalı, direksiyonları kontrol edilmeli, vitesler kontrol edilmeli ve yardımcı ekipmanlar kontrol edilmelidir. Daha önemlisi bu işlemler bile güvenli bir alanda yapılmalıdır.
Bütün bu sayılanların dışında iş makinalarının düzenli bakımlarının yaptırılması yasal bir zorunluluktur. Bu yönde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 2013 yılında İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği yayınlanmıştır. Bu yönetmelik, çeşitli çalışma ortamlarında kullanılan iş makinalarının ve ekipmanlarının sağlık ve güvenlik yönünden sahip olmaları gereken asgari koşulları açıklamaktadır. Bu yönetmelik hazırlanırken, Avrupa Birliği ülkelerinde yürürlükte olan 2009/104/EC sayılı direktif esas alınmıştır. Sözü edilen yönetmeliğin Bakım, Onarım ve Periyodik Kontroller İle İlgili Hususlar başlıklı ekinde, işletmelerin bu konudaki yükümlükleri, periyodik kontrole tabi olan iş makinaları ve ekipmanları, kontrol periyodları ve periyodik kontrol kiriterleri (uyulması gerekli standartlar ve yasal düzenlemeler) ayrıntıları ile yer almaktadır (Ek 3).
Yetkili muayene kuruluşları tarafından gerçekleştirilen muayene hizmetleri arasında iş makinalarının periyodik kontrolleri de bulunmaktadır. Kuruluşumuz bu kapsamda olmak üzere, güçlü bir teknolojik altyapı ve çalışan kadrosu ile bu çerçevede başlıca şu hizmetleri vermektedir:
Bu çalışmalarda, yürürlükte olan yasal düzenlemeler ve yerli ve yabancı standartlar dikkate alınmakta ve kusursuz bir biçimde hizmet verilmektedir.