Halatlarda hasar birçok şekilde ortaya çıkabilir. Örrneğin dış yıpranma yüzünden bazı hasarlar ortaya çıkabilir. Zorlu hava ve kullanım koşullarından, halatıı oluşturan lifler yıpranır ve dış yüzeyi düzleşir. Llifler bu şekilde zarar görmüşse bu halatın daha fazla kullanılmaması gerekir. Yine bükümlü halatların bir kolu kopmuşsa halat mutlaka değiştirilmelidir. Halatın yıpranma derecesi, zarar görmüş iplik sayısı gözlenerek ve halatın aşınmış ve aşınmamış bölümlerdeki ipliklerin kalınlıkları karşılaştırılarak değerlendirilir. Ancak en sağlıklı netice bir laboratuvarda halatın bir bölümüne uygulanacak gerilme testi ile alınabilir.
Halatlar, lokal sürtünme yüzünden de hasar görebilir. Halat eğer keskin kenarlardan geçiyorsa bu noktada halat aşırı gerilim altındadır ve bu şekilde oluşan hasarlar ciddi kuvvet kaybına neden olabilir. Halatta izlenecek derin çizikler bu durumun göstergesidir.
Bir de aşırı ve zorulu kullanım nedeniyle, halatlarda iç yıpranma meydana gelebilir. Liflerde görülecek gevşemeler ve tiftiklenmiş iplikler bu durumun habercisidir.
Bunların dışında aşırı yükleme, kimyasal etkilere maruz kalma ve aşırı soğuk veya sıcak ortamlarda kullanma de halatlarda hasarlar oluşturabilir.
Akredite muayene kuruluşları tarafından verilen gözetim hizmetleri kapsamında, halat testleri ve değerlemesi hizmeti de bulunmaktadır. Bu çalışmalarda başvurulan belli başlı standartlar şunlardır:
Kuruluşumuz, yürürlükte olan yasal düzenleme esaslarını ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartları dikkate alarak gözetim hizmetleri kapsamında halat testleri ve değerlemesi hizmeti vermektedir.