Birçok sanayi kuruluşu ve enerji imal eden tesis, üretim faaliyetleri esnasında havaya is, toz, duman, gaz ve buhar salmaktadır. Bu durum insanların sağlığına ve doğal çevreye zarar vermektedir. Hava kirliliğinin artması aynı esnada yerkürenin geleceğini de tehdit eder duruma gelmiştir. Ozon tabakasının delinmesi, global iklim değişikliklerinin yaşanması ve doğal kaynakların onarılmaz bir biçimde tahrip olması bu kontrolsüz ve sorumsuz faaliyetler yüzünden olmaktadır.
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği, yukarıda sayılan negatif gelişmelerin önüne geçmeyi, insan sağlığını ve doğal çevreyi korumayı ve yerkürenin geleceğine zarar vermemeyi hedeflemektedir. Sözü edilen yönetmelik kapsamına, 50 MW ve üzerinde ısıl gücü bulunan, sadece enerji üretimi için kurulan ve çeşitli katı, sıvı ve gaz yakıtların kullanıldığı yakma tesisleri girmektedir.
Bir başka yasal düzenleme de 2011 yılında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılan Gaz Yakan Cihazlara Dair Yönetmelik’tir (2009/142/AT). Bu yönetmeliğin ekinde, gaz yakan cihazların kontrol ve muayenelerine yönelik süreçler yer almaktadır (Ek 2). Bu süreçler şunlardır:
Muayene ve test kuruluşları genel anlamda gaz yakma tesislerinde, tesis yerleşim, baca çekiş ve cihaz gaz yakma uygunluğuna yönelik kontroller yapmaktadır. Bu çalışmalarda ilgili yasal düzenlemeler ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar esas alınmaktadır. Bunlar arasında yukardaı adı geçen yasal düzenlemeler yanında Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ve Doğalgaz Piyasası İç Tesisat Yönetmeliği de bulunmaktadır.
Tesis yerleşim uygunluk çalışmalarında esas olan, işletmenin kullandığı cihaz ve ekipmanların güvenli ve risk yaratmayacak bir biçimde çalışmasını kontrol etmektir. Baca çekiş uygunluk çalışmaları, baca çekiş hesaplamalarına ve malzeme ve montaj kontrollerine yöneliktir. Cihaz gaz yakma uygunluk çalışmaları, işletmede kullanılan her türlü cihaz ve ekipmanı kapsamaktadır. Atık gaz yakma uygunluk çalışmaları, işletmelerin faliyetlerinden kaynaklanan is, toz, duman, gaz ve buhar gibi kirleticilerin hava kalitesi üzerindeki negatif etkilerini belirlemeye yöneliktir. Havayı ve atmosferi kirleten gazların oluşumu, bugün bütün sanayi kuruluşları için ciddi bir sorundur.
Akredite muayene kuruluşları tarafından her çeşit gaz yakma tesislerinin ölçüm, test, analiz ve değerlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Kuruluşumuz da bu kapsamda olmak üzere, güçlü bir teknolojik altyapı ve çalışan kadrosu ile gaz yakma tesislerinin periyodik kontrolleri kapsamında başlıca aşağıda sayılan muayene hizmetlerini vermektedir:
Bu çalışmalarda, yürürlükte olan yasal düzenlemeler ve yerli ve yabancı standartlar dikkate alınmakta ve kusursuz bir biçimde hizmet verilmektedir.