Hava iyi bir iletken değildir. Bu nedenle bünyesinde yüksek gerilimli bulutlar oluşmaktadır. Tamamen fiziksel nedenlerle bulutların yeryüzüne yakın olan kısımları negatif elektrik enerjisi ile yüklenir. Bu sırada yeryüzünde pozitif elektrik enerjisi birikir. Fırtına arttığı sürece bulutlardaki negatif yüklü elektrik enerjisi miktarı ve yeryüzündeki pozitif yüklü elektrik enerjisi ayrışması giderek hızlanır. Bu durum bulut ile yeryüzü arasında bir potansiyel farkı demektir. Bu fark öyle bir noktaya gelir ki bir anda buluttan toprağa, topraktan buluta veya buluttan buluta enerji boşalımı olur. Buluttan buluta olan enerji boşalımına şimşek, bulut ile yeryüzü arasında olan enerji boşalımına ise yıldırım denir. Bu boşalım esnasında elektrik akımı 200 bin ampere çıkar ve yıldırım 100 milyon voltluk bir gerilim ile toprağa iner.
Yıldırımların oluşmasında, atmosferde çok fazla nem olması ve sıcak hava akımları sayesinde elektrik yüklü bulutların oluşması etkendir. Araştırmacılara göre bulutlardaki elektrik yükleri hava akımları ile olmaktadır. Soğuk ve sıcak havanın yer değiştirmesi ile meydana gelen hava akımı, bulutları oluşturan su damlacıklarını harekete geçirir. Hareketlenen su damlacıkları ise birbirleri ile sürtünerek elektrikli yüklü hale geçerler.
Akredite muayene kuruluşları tarafından yıldırım koruma ölçümleri yapılmaktadır. Bu çalışmalarda dikkate alınan başlıca standartlar şunlardır:
Kuruluşumuz, güçlü bir teknolojik altyapı ve çalışan kadrosu ile elektriksel güvenlik muayenelerini gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda yapılan çalışmalardan biri de yıldırım koruma ölçümleridir. Bu çalışmalarda yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uyulmaktadır.