Topraklama, bir işletmenin can ve mal güvenliğini sağlamak konusunda en temel faktördür. Topraklama sistemleri sayesinde işletmede bir yandan makinaların ve ekipmanların sağlıklı olarak çalışması sağlanırken, bir yandan da çalışanların can güvenliği korunmuş olmaktadır. İyi bir topraklama sistemi, aynı esnada çalışanları ve işletmeyi aşırı gerilimlerden korumakta ve işletmede gerilim dengesini kurmaktadır.
Güvenilir bir topraklama sisteminden bahsedebilmek için topraklama hattı ve toprak direnç değeri önemli noktalardır. Topraklama direnç değerinin hesaplanması için önce toprak özgül direnç ölçümü yapılmalıdır. Bu konu ile ilgili standartlara göre, toprak özgül direnç değerinin 10 ohm altında olması gerekmektedir. Yine de zaman içinde direnç yükselmesi dikkate alınarak bu değerin 5 ohm altında tutulması hedeflenmelidir.
Bilindiği gibi toprak direnci, elektrik akımının geçmesine karşı toprağın gösterdiği dirençtir. Topraklama sisteminin iletkenleri ile toprak arasında, alanın büyüklüğüne bağlı olarak değişen bir direnç bulunmaktadır. Bu direnç ölçülmeden herhangi bir topraklama sisteminin tasarlanması ve kurulması düşünülemez.
Toprak direnci ölçülürken genel anlamda toprak megeri denilen bir cihaz kullanılır ve genelde 3 problu ölçüm şekli tercih edilir. P (potansiyel) ve C (akım) elektrotları aralarında 5-10 metre olacak şekilde toprağa gömülür. Toprağın direnci düşükse, kurulan topraklama sisteminin direnci de düşük olur.
Yetkili muayene kuruluşları tarafından toprak direnci ölçümleri yapılmaktadır. Bu çalışmalarda dikkate alınan başlıca standartlar şunlardır:
Kuruluşumuz, güçlü bir teknolojik altyapı ve çalışan kadrosu ile elektriksel güvenlik muayenelerini gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda yapılan çalışmalardan biri de toprak direnci ölçümleridir. Bu çalışmalarda yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uyulmaktadır.