Termal görüntüleyici cihazlar, kızılötesi termografi prensipleri ile çalışmaktadır. Bu cihazlar, elektrikli sistemlerde ve mekanik sistemlerde, malzemenin yapısındaki bozulmaları tespit etmek, arızaları gidermek ve bakım ve denetleme çalışmaları yapmak amacı ile kullanılmaktadr.
Kızılötesi termografi ışınımı ve bununla ilgili yüzey sıcaklığını algılamak ve ölçmek için, elektronik optik cihazlar kullanılmaktadır. Elektrikli ve elektronik sistemlerin termografik muayenesinde, hareket eden elektromaynetik dalgaların ortaya çıkardığı ısınma takip edilmektedir. Esasen termografi ifadesi, sıcaklık resmi anlamına gelir.
Termografik muayenede kullanılan cihazlar, merceği, muhafazası, ekranı ve detektörü olan ve kumanda araçları, veri depolama cihazları ve veri işleme uygulamaları içeren birçok bileşenden oluşmaktadır. Bütün bu bileşenler, termografik muayene cihazının modelini ve tipine bağlı olarak değişiklik gösterir.
Bütün elekrikli ve elektronik cihazlar çalışmaları esnasında etrafa bir ısı yayarlar. Normal koşullarda ortaya çıkan bu ısı güvenli limitler içinde kalır. Ancak cihazda veya ekipmanlarında bir arıza olması durumunda, yayılan ısı miktarı yükselir. Bu durum cihaz için tehlike demektir ve daha önemlisi bu ısınma muhtemel bir arızanın ilk adımlarıdır. İşte termografik muayene cihazları bu ısıyı algılayan ve kaynağını, büyüklüğünü ve tehlikenin boyutunu ortaya koyan cihazlardır.
Bugün kullanılan kızılötesi test ve ölçüm araçları yüksek hassasiyete sahiptir. Cihazın özelliklerine bağlı olarak kısmen sıcak yüzeyler bile görüntülenebilir. Kızılötesi test cihazları kullanılırken, test edilen malzeme ile bir temas olmamaktadır.
Yetkili muayene kuruluşları tarafından termografik muayeneler yapılmaktadır. Bu çalışmalarda dikkate alınan başlıca standartlar şunlardır:
Kuruluşumuz, güçlü bir teknolojik altyapı ve çalışan kadrosu ile elektriksel güvenlik muayenelerini gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda yapılan çalışmalardan biri de termografik muayenelerdir. Bu çalışmalarda yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uyulmaktadır.