Şaşırtıcı gelebilir ancak bir yıl içinde gökyüzünde 3 milyar şimşek veya yıldırım olayı meydana gelmektedir. Yerküreye her saniyede ortalama 100 yıldırım düşmektedir. Yıldırımlar çok yüksek elektrik enerjisi taşırlar ve önlem alınmazsa can ve mal güvenliği için son derece tehlike yaratırlar. Düşen bir yıldırımı, insanlara veçevreye zarar vermeden toprağa iletmek için paratoner sistemleri kurulmaktadır. Elektrikli boşalmalar, bu şekilde tehlike yaratmadan en az dirençli yoldan toprağa iletilmektedir.
Yıldırım çeken başlıca noktalar, bayrak direkleri, kuleler, sivri uçlar, yüksek binalar, telsiz, televizyon, GSM ve radyo vericileri, anten direkleri, trafo tesisleri ve minarelerdir. Bu nedenle okullara, askeri tesislere, camilere, hastanelere, stadyumlara, petrol istasyonlarına, rafinerilere, havaalanlarına ve bütün yüksek binalara paratoner sisteminin kurulması ve topraklama yapılması zorunludur.
Paratoner sistemleri, kullanıldıkları yerler ve istenilen koruma seviyesine bağlı olarak çeşitli şekillerde kurulmaktadır. Örneğin Faraday Kafesi yönteminde yapılar tepeden toprağa kadar yatay ve düşey yönde iletken tellerle sarılmaktadır. Franklin Çubuğu yönteminde, yapının en yüksek noktasına sivri bir çubuk yerleştirilmektedir. Bu çubuk yıldırım enerjisini en kısa yoldan topraklama sistemine bağlamaktadır. Bu yöntem daha çok minare, kule ve deniz feneri gibi küçük boyutlu yerlerde tercih edilmektedir.
Yetkili muayene kuruluşları tarafından paratoner ölçümleri yapılmaktadır. Bu çalışmalarda dikkate alınan başlıca standartlar şunlardır:
Kuruluşumuz, güçlü bir teknolojik altyapı ve çalışan kadrosu ile elektriksel güvenlik muayenelerini gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda yapılan çalışmalardan biri de paratoner ölçümleridir. Bu çalışmalarda yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uyulmaktadır.