EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Muayene

Pano Testleri

Özellikle büyük işletmelerde, işletmeye gelen elektrik enerjisinin güvenli bir biçimde dağııtlmasını ve kullanılmasını sağlamak amacı ile elektrik dağıtım panolarına gerek duyulmaktadır. Genel olarak bu dağıtım panoları veya elektrik tabloları sadece büyük işletmelerde değil, mağazalarda, fabrikalarda, atölyelerde, konutlarda, kısaca elektrik enerjisinin olduğu her yerde kullanılır.

Pano Testleri

Elektrik enerjisinin işletmelere girişi dağıtım panoları sayesinde olmaktadır. Elektrik buradan makinelere ve ekipmanlarına dağılmaktadır. Panolar genel anlamda kapalı bir yere kurulur.

Elektrik panolarına, kullanıldıkları yerlere, kontrol teknolojisine ve üretildikleri malzemeye bağlı olarak çeşitli isimler verilmiştir. Dağıtım panosu, kumanda panosu, şantiye panosu, PLC panosu, CNC panosu, etanj paslanmaz panosu, otomasyon panosu, sayaç panosu, aydınlatma panosu ve kuvvet panosu gibi.

İşletmelere kurulan ana pano, elektrik şebekatiden gelen elektrik enerjisinin işletmeye ilk girdiği panodur. Bu pano üzerinde ana şalter, ana kolon sigortaları, sayaç, gösterge lambaları ve bazı ölçüm cihazları bulunur. Dağıtım tabloları ise ana panodan beslenen daha küçük panolardır.

Panoların bir kısımı sıva altına bir kısmı sıva üstüne yerleştirilir. Bir kısmı yalıtkan malzemelerden bir kısmı ise sactan üretilmiştir. Ancak işlevleri aynıdır. Örneğin fabrika ve atölyelerde, makinelerin otomatik kumanda edilmesini sağlamak amacı ile kumanda panoları kullanılır. Bunların üzerinde ihtiyaca bağlı olarak sigorta, kontaktör, zaman rölesi, aşırı akım rölesi, motor koruma rölesi, faz sırası rölesi, fotosel rölesi, düşük gerilim rölesi ve gösterge lambaları bulunur. Şantiye panoları ise yapısı süren binaların asansör, vinç, hidrofor ve aydınlatma gibi elektrik ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır.

Yetkili muayene kuruluşları tarafından pano testleri yapılmaktadır. Bu çalışmalarda dikkate alınan başlıca standartlar şunlardır:

  • TS 4417 Pano tipi gösterici ve yazıcı elektrik ölçü aletlerinin boyutları
  • TS 12817 Yetkili servisler - Elektrik panoları için kurallar
  • TS EN ISO 9712 Tahribatsız muayene - NDT personelinin kalifikasyonu ve belgelendirme - Genel özellikler

Kuruluşumuz, güçlü bir teknolojik altyapı ve çalışan kadrosu ile elektriksel güvenlik muayenelerini gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda yapılan çalışmalardan biri de pano testleridir. Bu çalışmalarda yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uyulmaktadır.