Katodik koruma, aslına bakılırsa bir tür metal koruma şeklidir. Metaller genel anlamda su veya hava ile temas ettiği zaman korozyona uğramaya başlar. Bu durum zamanla metali çürütür ve kullanılamaz duruma getirir. Birçok yerde bu ciddi bir maliyet demektir.
Eski zamanlarda da toprağın altında veya suyun içinde kalan metal boruların korozyona uğramaması ve aşınmaması için bazı koruma yöntemleri geliştirilmiştir. Bu yöntemlerden biri olan katodik koruma, korunacak boruların yanına onlarla temas edecek şekilde daha aktif bir metalin konulması ilkatie dayanmaktadır. Bu yöntem en fazla petrol sondaj kulelerinde ve gemilerin yüzeylerinin paslanmasını önlemek için kullanılmaktadır.
Katodik koruma yönteminde, korunacak metal yapı, bir elektrokimyasal hücrenin katodu haline getirilmekte ve metal yüzeyinde yürümekte olan anodik reaksiyonları durdurulmaktadır. Bunun için metal yüzeye katodik yönde bir dış akım uygulanır.
Bu uygulamanın ilk örnekleri 1930’lu yıllara kadar gider. Sonraki yıllarda bu yöntem çok gelişmiştir. Bugün teknolojik alanda yaşanan gelişmelere paralel olarak yüksek performanslı katodik koruma yöntemleri uygulanmaktadır. Temelde katodik koruma iki farklı şekilde yapılmaktadır: dış akım kaynaklı ve galvanik anotlu. Dış akım kaynaklı katodik koruma yönteminde metale dışarıdan bir doğru akım uygulanr. Galvanik anotlu katodik koruma yönteminde ise metal yapıya kendisinden daha negatif potansiyelde metal (anot) bağlanır.
Yetkili muayene kuruluşları tarafından katodik koruma ölçümleri yapılmaktadır. Bu çalışmalarda dikkate alınan birkaç standart şunlardır:
Kuruluşumuz, güçlü bir teknolojik altyapı ve çalışan kadrosu ile elektriksel güvenlik muayenelerini gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda yapılan çalışmalardan biri de katodik koruma ölçümleridir.