Bir elektrik şebekatide toprak hattı direnci yüksekse veya toprak hattına bağlı kablo başka bir yer ile temas ediyorsa, bu durumda kaçak akım meydana gelir. Sistem bu kaçak akımı tesisattan uzaklaştıramaz. Böyle olunca kaçak akım, insanların yaşamı için ciddi bir tehlike oluşturur. Eğer elektrik tesisatındaki kaçak 30 mA üzerine çıkmışsa bu önemli bir hayati tehlike demektir.
Elektrik sistemindeki kaçak akım 30mA üzerinde ise, bu kaçak akıma yakalanan insanlar sakat kalabilir. Eğer bu akıma maruziyet süresi uzarsa ölüm riski bir hayli yüksektir.
Elektrik çarpması dendiği zaman, bir elektrik akımının insan vücudundan geçecek şekilde bir elektrik kaynağı ile teması etmesi ile insanın yaralanması veya ölümü ifade edilmektedir. Elektrik çarpmalarının temel nedeni kaçak akımlardır. Bir elektrik çarpmasında, sonucu etkiyelen faktörler şunlardır: elektrik devresinin tamamlanıp tamamlanmadığı, akımın gerilimi (yani voltajı), akımın cinsi (yani AC DC olması), akımın şiddeti (amperi), akımın vücuttan geçtiği yol, akımın dokulardan geçtiği süre ve vücudun direnci. İnsan vücudunun her noktası eşit iletkenlik veya direnç seviyesine sahip değildir. Elektrik akımı her daim direnci minimum yolu tercih eder. Bu yol ise kalp ve dolaşım sistemidir.
Genel olarak elektrik tesisatında oluşan kaçak akımın herhangi bir nedenle toprak hattı ile boşaltılamaması durumunda sistemin ana bağlantısını keserek olası tehlikeleri engelleyen araçlara kaçak akım rölesi denmektedir. Bu röleler genel anlamda 30 mA ve 300 mA olarak üretilmektedir.
Yetkili muayene kuruluşları tarafından kaçak akım koruma ölçümleri yapılmaktadır. Bu çalışmalarda dikkate alınan birkaç standart şunlardır:
Kuruluşumuz, güçlü bir teknolojik altyapı ve çalışan kadrosu ile elektriksel güvenlik muayenelerini gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda yapılan çalışmalardan biri de kaçak akım koruma ölçümleridir.