Harmonikler, elektrikli ve elektonik cihazların günlük yaşamda daha fazla kullanılması ile birlikte bugünlerde daha fazla telaffuz edilen bir kavram olmuştur. Bilgisayarlar, yazıcılar, jeneratörler, konverterler, transformatörler, bazı aydınlatma cihazları, televizyonlar, katitisiz güç kaynakları ve telefon şarj cihazları gibi bazı elektrikli ve elektronik cihazlar, alternatif akım kullanmaktadır. Bu tek frekanslı bir sinüs dalgalı gerilimdir. Bu cihazların veya içindeki bir devrenin lineersiz olması, bir dalga bozulmasına neden olur.
Harmonikler, alternatif akımın, tam, düzgün ve temiz bir sinüs dalgası şeklinde olması gereken özelliğinden uzaklaşması durumudur. Harmonikler sanayi kuruluşlarında bugün ciddi boyutlu bir problemdir ve katilikle müdahale edilmesi gerekmektedir.
Genel olarak harmoniklerin neden olduğu problemler şunlardır: mikro işlemciler hatalı çalışır, sistemlerin ısınmasına ve çok sesli çalışmasına neden olur, nötr akım artar, kaynak gerilim dalga şekli bozulur, gerilim düşmeleri olur, sistemlerde yüksek frekanslarda rezonans riskleri ortaya çıkar, elektrik motorları ve transformatörler aşırı ısınır, elektonik cihazlar arızalanır, cihazların izolasyon seviyeleri bozulur, sistemdeki kayıplar çoğalır ve devre kesiciler bozulur veya hatalı çalışır.
Harmoniklerin negatif etkilerini yok etmek için harmonik filtreler kullanılmaktadır. Bunlar sistemdeki harmonikleri düzeltir ve harmonik kaynaklı problemlerin önüne geçer.
Akredite muayene kuruluşları tarafından harmonik enerji analizleri yapılmaktadır. Bu çalışmalarda dikkate alınan birkaç standart şunlardır:
Kuruluşumuz, güçlü bir teknolojik altyapı ve çalışan kadrosu ile elektriksel güvenlik muayenelerini gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda yapılan çalışmalardan biri de harmonik enerji analizleridir. Bu çalışmalarda yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uyulmaktadır.