Bir elektrik tesisatının güvenliği aşırı akım koruma sistemleri ile sağlanmışsa, loop empedansı mutlaka ölçülmek zorundadır. Bu tür koruma sistemlerinde herhangi bir kısa devre oluştuğu anda, oluşan hata akımı yüzünden, kullanılan koruma sisteminin, istenilen zaman aralığında devreyi açması gerekmektedir. Bu fonksiyonun yerine gelmesi için de faz ile iletken arasındaki empedans değerinin standartlar içinde olması gerekmektedir.
Kısaca elektrik tesisatında sürekliliği sağlamak için yapılacak ölçümlerin önemi fazladır. Bu ölçümlerin düzenli ve doğru bir biçimde yapılması da ayrıca önemlidir. Bu ölçümlerden biri çevrim (döngü) veya loop empedansıdır. Loop empedansı, elektrik hattı ve koruyucu toprak arasında ölçülen kaynak empedansıdır.
Çevrim (döngü) veya loop empedansını ölçmek için, elektrik sisteminin faz hattından belli bir akım alınarak toprak hattı üzerinden toprağa iletilmektedir. Daha sonra toprak üzerinden giden bu akım trafo işletme topraklamasından faz iletkenine geri dönmektedir. Elektriğin bu hareketinde üzerinden geçtiği bütün hatların direnç değerleri toplanarak çevrim veya loop empedans değeri hesaplanmaktadır.
Çevrim (döngü) veya loop empedans değerinin içinde şu değerler yer almaktadır: koruma topraklaması, işletme topraklaması, trafo sekonder sargı dirençleri, faz iletkeni direnci ve koruma topraklaması iletkeni direnci. Bu beş değerin toplamı loop empedans değerini vermektedir.
Akredite muayene kuruluşları tarafından çevrim (döngü) - loop empedansı ölçümleri yapılmaktadır. Bu çalışmalarda dikkate alınan birkaçstandar şunlardır:
Kuruluşumuz, güçlü bir teknolojik altyapı ve çalışan kadrosu ile elektriksel güvenlik muayenelerini gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda yapılan çalışmalardan biri de çevrim (döngü) - loop empedansı ölçümleridir.