Parlayıcı, patlayıcı, tehlikeli ve zararlı maddeler, başta kimya sektörü olmak üzere birçok sektörde hammadde ve yardımcı malzeme olarak kullanılmaktadır. Bu tür maddelerin kullanımı ve depolanması konusunda dikkatli hareket edilmesi gereken birçok nokta buunmaktadır. İşletmelerde kullanılan parlayıcı, patlayıcı, tehlikeli ve zararlı maddeler, kapalı depolarda, yeraltı tanklarında, yerüstü tanklarında, açıkta yer üstünde veya basınçlı kap ve tanklarda olmak üzere çeşitli şekillerde depolanmaktadır.
Bu konuda yürürlükte olan birçok yasal düzenleme ve yerli veyabancı kuruluşlar tarafından yayınlanmış birçok standart bulunmaktadır. Örneğin Yangın Yönetmeliği’nde parlayıcı, patlayıcı, tehlikeli ve zararlı maddeler şu şekilde sınıflandırılmıştır:
Bu bakımdan işletmelerin, kullandıkları kimyasal maddeler için güvenlik bilgi formu düzenlemeleri gerekmektedir. Bu formlar iş bu maddelerin parlama noktasını, tutuşma sıcaklığını ve başka önemli değerlerini göstermelidir.
Depolamada kullanılan yerüstü tanklar, genelde boya, parlayıcı madde ve benzeri üretim yapan işletmelerde kullanılan bir depolama şeklidir. Kimyasal maddeler, solvent veya yakıtlar bu tanklar içinde depolanır. Depolama tankları işletme içinde kullanılacaksa, bina yangına en az 120 dakika dayanıklı olmalıdır. Ayrıca depolanan malzemeler ex-proof sistemler kullanılmalıdır.
Sonuçta parlayıcı, patlayıcı, tehlikeli ve zararlı maddeler insan sağlığı ve işletme güvenliği açısından tehlike yaratan maddelerdir. Bu bakımdan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde açıklandığı gibi bu tankların yetkili makine mühendisleri, yüksek teknikerler ve makina teknikerleri tarafından her yıl bir defa kontrol edilmesi gerekmektedir.
Kuruluşumuz, yürürlükte olan yasal düzenleme esaslarını ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartları esas alarak, basınçlı kapların periyodik kontrolleri kapsamında parlayıcı, patlayıcı, tehlikeli ve zararlı maddeler depolama tanklarının periyodik kontrol ve muayenelerini de yapmaktadır.