Basıncı düşük durumda olan suyu, doğrudan şehir şebekatiden veya bir depodan alarak, gerekli akış hızı ve basınç kazandıran ve kullanıma sunan ve bunu otomatik bir biçimde sürekli yapan sistemlere hidrofor denmektedir. Özellikle yüksek binalarda, şebeke suyunun basıncı, suyun üst katlara çıkmasına yeterli olmadığı için hidrofor sistemleri kullanılmaktadır.
Kullanım amaçlarına bağlı olarak çeşitli hidrofor sistemleri bulunmaktadır: kullanma suyu hidroforları, yangın söndürme suyu hidroforları, bahçe sulama hidroforları ve proses suyu hidroforları gibi. Bu hidroforlar yapısal ve teknik özelliklerine göre paslanmaz gövdeli, paslanmaz kollektörlü, yatay, dikey, noryl çarklı veya bronz çarklı olabilir. Kullanılan pompa sayısın bağlı olarak da tek pompalı ve çok pompalı hidrofor çeşitleri bulunmaktadır.
Bugün basınçlandırma sistemleri konusunda bütün dünyada genel kabul gören en kapsamlı standart DIN 1988 standardıdır. Bu standart, kullanım suyu hidroforlarının nasıl ve hangi kriterler bazında seçilip kullanılacağını açıklamaktadır. Ayrıca Avrupa Birliği ülkelerinde EN 806 standardı da kullanılmaktadır.
Hidroforlar, içinde oluşan basınç yüzünden insanların can ve mal sağlığı bakımından risk taşıyan basınçlı kaplardan biridir ve düzenli aralıklarla kontrol ve muayenelerinin yaptırılması gerekir. Muayene kuruluşları tarafından hidroforların kontrol ve muayene çalışmalarında esas alınan başlıca standartlar şunlardır:
Kuruluşumuz, yürürlükte olan yasal düzenleme esaslarını ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartları esas alarak, basınçlı kapların periyodik kontrolleri kapsamında hidroforların periyodik kontrol ve muayenelerini de yapmaktadır. Bu çalışmalarda en son teknolojik cihazlar ve yöntemler kullanılmakta ve hızlı, güvenilir ve kaliteli sonuçlar alınmaktadır.