Basınçlı hava, elektrik enerjisi kullanmanın uygun olmadığı durumlarda tercih edilen depolanabilir bir enerji türüdür. Bu sistemlerin temelini hava kompresörleri oluşturmaktadır. Kompresör içine alınan hava hacim olarak sıkıştırılmakta ve istenilen basınç düzeyine getirilmektedir. Kompresörlerde elde edilen basınçlı hava, yardımcı ekipmanlar kullanılmak suretiyle, kullanım amacına göre iyileştirilir, depolanır ve basınçlı hava talebine göre akışı ve basıncı düzenlenir.
Kompresörler, basit bir anlatım ile, bir gazın hacmini ve basıncını düşüren ve yükselten makinalardır. Gaz basıncını arttırma yöntemine göre kompresörler iki gruba ayrılmaktadır: pozitif deplasmanlı kompresörler ve dinamik kompresörler. Pozitif deplasmanlı kompresörlerde, kompresör haznesine belli miktarda hava alınır ve hacim mekanik olarak düşürülür. Bu şekilde istenilen basınca ulaşıncaya kadar havanın basıncı yükseltilir. Dinamik kompresörlerde ise, havanın basıncı hava akışı esnasında yükseltilir. Bu kompresörlerde ufak basınç değişimleri, büyük debi değişimleri yaratır. Her iki tür kompresörde de kompresör sistemini çalıştırmak için de elektrik motorları kullanılmaktadır.
Sanayinin çeşitli alanlarında kullanılan hava tankları, içinde oluşan basınç yüzünden patlama riski taşımaktadır ve düzenli aralıklarla kontrol ve muayenelerinin yaptırılması gerekir. Muayene kuruluşları tarafından hava tanklarının kontrol ve muayene çalışmalarında esas alınan başlıca standartlar şunlardır:
Kuruluşumuz, yürürlükte olan yasal düzenleme esaslarını ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartları esas alarak, basınçlı kapların periyodik kontrolleri kapsamında hava tanklarının periyodik kontrol ve muayenelerini de yapmaktadır. Bu çalışmalarda en son teknolojik cihazlar ve yöntemler kullanılmakta ve hızlı, güvenilir ve kaliteli sonuçlar alınmaktadır.