EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Muayene

Yük ve İnsan Asansörü Periyodik Kontrol ve Muayenesi

Ülkemizde ve Avrupa Birliği ülkelerinde kullanımda olan beş milyondan fazla asansör bulunmaktadır. Bunların neredeyse yarısı en azından 25 yaşındadır. Bunlar inşa edildikleri tarihte geçerli olan güvenlik sistemleri ile donatılmış olsa da, bu kadar süre içinde hem yıpranma hem de teknolojik bakımdan bugün için geri kalmış durumdadır. Kısaca bu asansörlerin güvenlik ve erişim seviyeleri, bugünün beklentilerini karşılayacak düzeyde değildir. Bu gerekçelerle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Asansör Teknik Komitesi kurulmuş ve ülkemizdeki asansörlerin durumları değerlendirmeye ve bu yönde yapılması gerekli çalışmalar planlanmaya başlamıştır. Ayrıca kullanılmakta olan asansörlerin güvenlik ve erişim bakımından çağdaş seviyeye çıkarılmasını düzenleyen bir yönetmelik hazırlanmıştır. Tespitlere göre ülkemizde kullanılan 300 bin civarında asansörün neredeyse üçte ikisi bakım ve denetimlerden uzak kalmış durumdadır.

Yük ve İnsan Asansörü Periyodik Kontrol ve Muayenesi

Asansörlerin kullanım ömürleri, başka taşıma sistemlerine göre daha uzundur. Bu yüzden asansörün tasarımının, performansının ve güvenliğinin çağdaş teknolojinin gerisinde kalması çok doğaldır.

Türk Standartları Enstitüsü tarafından asansörlerin yapım ve montaj çalışmaları için güvenlik kurallarını belirleyen TS EN 81 standardı 2006 yılında yayınlanmıştır. Bu standardın temel yaklaşımı şudur:

  • Çeşitli riskler değerlendirilmekte, tehlikeli durumlar sınıflandırılmakta ve her biri için ayrı ayrı çözümler üretilmektedir.
  • Kullanılmakta olan bütün yük ve insan asansörlerin güvenlik seviyelerinin, bugünün güvenlik seviyesine getirilmesi öngörülmektedir.

Akredite olmuş muayene kuruluşları tarafından yük ve insan asansörlerinin periyodik muayene hizmetlerinde dikkate alınan birkaç standart şunlardır:

  • TS EN 81-3 Asansörler - Yapım ve montaj için güvenlik kuralları - Bölüm 3: Elektrikli ve hidrolik servis asansörleri
  • TS EN 81-20 ... Bölüm 20: İnsan ve eşya asansörleri
  • TS EN 81-80 ... Bölüm 80: Mevcut yolcu ve yük asansörlerinin güvenliğini geliştirme kuralları
  • TS EN 60204-32 Makinalarda güvenlik - Makinalardaki elektriksel cihazlar - Bölüm 32: Yük kaldırma makinaları için kurallar

Kuruluşumuz, yürürlükte olan yasal düzenleme esaslarını ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartları esas alarak, asansör muayeneleri kapsamında, yük ve insan asansörlerinin periyodik kontrol ve muayene hizmetlerini de vermektedir. Güçlü bir teknolojik alt yapı ve deneyimli ve uzman bir ekip tarafından verilen bu hizmetlerde her daim hızlı ve güvenilir sonuçlar alınmaktadır.