Düşey yönde taşıma sistemleri, asansörler ve yürüyen merdivenler olmak üzere iki temel grupta toplanmaktadır. Asansör sistemleri yük ve yolcuları aşağı ve yukarı düzlemler arasında taşıyan sistemlerdir. İnsan taşıyan asansörler, ağır yük asansörlerinden ve vinçlerden yapısal olarak farklıdır. Yüz yıldan fazla bir zamandır insanları yüksek katlara taşımak için kullanılan önemli bir araçtır. Daha yüksek binalar yapıldıkça asansörler de gittikçe güçlenmiş ve modernleşmiştir.
Asansörler gibi yürüyen merdivenler de, düşey taşıma araçları arasında önemli bir yer almaktadır. Kullanım amaçları benzerlik gösterse de yürüyen merdivenlerin çalışma sistemleri daha basittir. Bunlar sürekli çalışan sistemlerdir ve katlar arasında eğimli bir taşıma gerçekleştirirler. Bir zincir mekanizmasına bağlı hareketli basamaklardan oluşmaktadır.
Asansörler kullanım amaçlarına göre esas olarak insan asansörleri, yük asansörleri, servis asansörleri, maden kuyusu asansörleri ve yatay asansörler olarak sınıflandırılmaktadır. Üretim ve hareket yöntemlerine bağlı olarak da halatlı asansörler, hidrolik asansörler, kremayerli ve vidalı asansörler ve eğimli ve tırmanan asansörler olarak sınıflandırılmaktadır. Yürüyen merdiven ve bantlar ise kapalı mekan tipi, açık alan tipi, tünel tipi, spiral tip ve yürüyen bant olarak sınıflandırılmaktadır.
Bir yandan Asansör Yönetmeliği esaslarına göre bir yandan da TS EN 12385-1 standardına göre, asansörlerin tasarım çalışmaları esnasında trafik hesaplarının ve analizlerinin yapılması ve bu hesaplamalara göre kabin sayısı ve kapasitesine uygun asansörlerin üretilmesi gerekmektedir.
Akredite olmuş muayene kuruluşları tarafından verilen asansör ve yürüyen merdivenlerin periyodik muayene hizmetlerinde dikkate alınan birkaç standart şunlardır:
Kuruluşumuz, yürürlükte olan yasal düzenleme esaslarını ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartları esas alarak, asansör muayeneleri kapsamında, asansör ve yürüyen merdivenlerin periyodik kontrol ve muayene hizmetlerini de vermektedir.