Tekstil sektöründe elyafa, dolayısıyla dokunmuş kumaşlara güç tutuşurluk özelliği veren başlıca üç grup kimyasal madde kullanılmaktadır. Bu gruplar şunlardır:
- Fosfor ve halojen esaslı temel güç tutuşur maddeler
- Tek başlarına kullanıldığı zaman az miktarda güç tutuşur etkiye sahip olan, ancak temel güç tutuşur maddelerle kullanıldığı zaman etkisi artan maddeler
- Borat, alüminyum trihidrat ve kalsiyum karbonat gibi, daha çok fiziksel etkilerle aktif durumlarını ortaya çıkaran güç tutuşur maddeler
Güç tutulan kumaşlar elde etmek için genelde üç yöntem uygulanmaktadır:
- Birinci yöntem yapısı itibariyle güç tutuşan liflerin kullanılmasıdır. Karbon, asbest, cam, fenolik veya aramid lifler bu özelliktedir.
- İkinci yöntem güç tutuşur lif elde etmektir. Bazı kimyasal yollardan liflerin yapıları üzerinde oynanmaktadır. Burada polimerler, klor gibi güç tutuşturma sağlayan bir element ile kimyasal tepkimeye sokulmakta ve güç tutuşan ürüne dönüştürülmektedir. Bazen sentetik polimere lif çekimi esnasında da güç tutuşurluk sağlayan bazı kimyasal maddeler ilave edilmektedir.
- Üçüncü yöntem ise doğrudan kumaşa, güç tutuşurluk sağlayan kimyasal maddeler uygulanmaktır. Bu yöntem de kendi içinde farklı şekillerde uygulanır.
Laboratuvarımız yanmazlık testleri kapsamında müşterileri için motorlu taşıtlarda iç malzemelerin yanma davranışı testlerini gerçekleştirmektedir. Bu testlerde yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan başlıca şu standartlar esas alınmaktadır:
- DIN 75200 Motorlu taşıtlar için yanma testi
- ECE R 118 Motorlu taşıtlar - Belirli motorlu taşıt kategorilerinin iç yapısında kullanılan malzemelerin yanma davranışı
Laboratuvarımız bu hizmetleri, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından izleyen ve sürekli kendilerini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosu ile vermektedir. Ayrıca ölçüm, test, analiz ve değerlendirme hizmetlerini verirken, modern test cihazları kullanmakta ve dünya genelinde kabul gören yöntemleri uygulamaktadır.